Jacobsson – i storfinansens tjänst

Bröderna Per Jacobsson (1894-1963) och Carl A. Jacobsson (1897-?), födda i Tanum kom bägge två att få en mängd ledande uppdrag inom svensk storföretagsverksamhet och i den förstnämndes fall även i internationella organisationer.

Per Jacobsson var 1920-28 ledamot av den ekonomiska kommissionen vid Nationernas Förbund i Geneve. han fortstte me dinternationella uppdrag och var bland annat medlem i Irländska bankkommissionen såväl som chef (från 1931) för ekonomiska avdelningen inom den Internationella Regleringsbanken. Från 1931 satt han också i den svenska Rikskommissionen för ekonomisk försvarsberedskap. Samtidigt var han också anställd inom Kreugerkoncernen under större delen av 1920-talet. Vid hans död grundades Per Jacobsson Foundation.

Brodern Carl A. hade under 1920-talet en rad utländska arbeten, framförallt i USA, men blev 1931 chef för Hesselman Motor Corp i Stockholm. 1942 blev han VD för Svenska Metallverken och han var innan dess ingenjör av fusionen mellan Metallverken och Finspong. Som VD för företaget kvarstod han till 1960. Utöver detta hade han också en held del uppdrag som styrelseledamot i stora svenska företag, exempelvis det ur Kreugerkoncernen härrörande Svenska Cellulosa AB (SCA), kontrollerat avHandelsbanken/Industrivärden.

Brödraparet Jacobsson kan jämföras med ett modernt brödrapar med ungefär samma uppdelning sinsemellan och typer av uppdrag, nämligen Jan Eliasson och Roger Holtback och kanske också med bröderna Barnevik.

Andra källor:
C.H. Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, tredje upplagan 1971

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Jacobsson – i storfinansens tjänst”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.