Rejme/Knopf

1950 grundade Tage Rejme sitt företag i Ulricehamn tillsammans med sin bror Gunnar Rejme. De övertog Volvoagenturen i staden genom köp. De både bröderna gick senare skilda vägar och Gunnar Rejme startade 1952 eget i Smålandsstenar, Rejmes Bil AB. 1958 såldes verksamheten i Ulricehamn och en ny startades i Norrköping. 1973 köpte en konkurrent i Linköping, Lennart Jönckes Bil AB. Tre år senar blev svärsonen Rudolf Knopf VD i Teg Rejmes Bil AB, 1982 expanderade företaget till Örebro. Tage Rejmes Bil AB har som en del av sin företagsfilosofi att de anställda ska känna sig trygga med sin anställning. antalet uppsägningar i företaget har varit mycket få och när antalet anställda minskar sker det i huvudsak genom naturligt avgång.

Tage Rejme var styrelseordförande i företaget till 1993 då dottern Birgitta Rejme Knopf tog över. Idag är Rudolf Knopf styrelseordförande och i styrelsen sitter dessutom hans fru Birgitta Rejme Knopf och en av deras döttrar. Företaget som helt ägs av familjen Knopf har cirka 700 anställda och är en av de största Volvo-återförsäljarna i Sverige.  Dessutom säljer de Renault och Dacia. Förutom bilförsäljningen som ligger i flera separata företag innehåller familjekoncernen också några mindre fastighetsbolag.

Gunnar Rejme flyttade för sin del verksamheten till Halmstad år 1955 och företaget har sedan fortsatta växa. Rejmes Bil AB är ett betydligt mindre företag än Tage Rejmes Bil AB och har cirka 200 anställda. Styrelseordförande i företaget är Irina Rejme. Rejmes Bil AB I Halmstad säljer Volvo, Renault, Dacia och Citroen. Förutom bilförsäljning sysslar företaget också med biluthyrning.

Totalt finns det alltså ungefär 900 anställda i de två bilförsäljningsföretag som familjerna Rejme och Knopf äger. Knappast så många att familjen kan anses vara så viktig att den platsar bland Sveriges 55 mäktigaste finansfamiljer, men det tycker ändå Veckans Affärer att de gör.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.