Hedin – bilförsäljarna

I.A. Hedin Bil AB med huvudkontor i Mölndal söder om Göteborg är idag en av Sveriges större återförsäljare av bilar. Företaget har byggts upp av Ingemar Hedin och hans son Anders Hedin som idag leder företaget. Ett företag som ursprungligen är från Borås i likhet med familjen Hedin.

I Göteborg har företaget bl.a. tagit över Philipson Automobils gamla lokaler i Lana. Det har de gjort på flera andra orter också, med start i Borås år 1985. Under åren har Hedin Bil köpt upp en rad andra bilåterförsäljare. 2010 togs Scanauto över av Hedin Bil. Innan dess hade bland annat Bilexa tagits över. I Göteborg låg detta företag tvärs över gatan och på andra sidan ån från Hedin Bil. Men i Mölndal i motsats till Hedin Bil som då hade alla sina försäljningslokaler i Göteborg. Nu dominerar företaget hela området vid kommungränsen i det kvarter där den gamla pumpfabriken, AB Scanpump, låg. Bilexa hade tagit över en del av detta företags lokaler redan tidigare. 2013 köptesstockholmsverksamheten inom Svenska Bil i Norden.

Moderbolag för I.A. Hedin Bil AB är Anders Hedin Invest AB som ägs av Anders Hedin. Förutom Anders Hedin sitter sonen Hampus Hedin, Jan Alkmark och Jan Litborn i styrelsen för bilfirman. Samma fyra personer plus Helena Skog är styrelsemedlemmar i moderbolaget. Anders Hedin Invest AB är också moderbolag till I.A. Hedin Fastighet AB som tycks vara ägare till de fastigheter i vilka bilar säls och kanske några till. Koncernen har, inklusive stockholmsverksamheten, cirka 1 000 anställda.

Förutom i bilföretagskoncernen och dess dotterbolags styrelser sitter Anders Hedin i styrelsen förThenberg & Kinde Fondkommission AB inklusive dotterbolag samt styrelserna för Consensus Asset Management AB och Ripam Invest AB.  I Ripam Invest (ägt av Anders Hedin och Claes Göran Nilsson) har Anders Hedin sällskap av Claes-Göran Nilsson och Christer Elander som styrelsemedlemmar.  Dessa två sitter också i styrelsen för Consensus tillsammans Patrik Soko (VD), Anders Wright och Fredrik Körner medan styrelsen för Thenberg & Kinde, förutom Nilsson, Elander och Hedin, också består av Carl-Magnus Kindal, Jan Litborn, Uwe Löffler och Per Thorén med Jan Alkmark som suppleant.

Thenberg & Kinde är ett mindre finansföretag som grundades 1913 av Johan Kinde och Nils Thenberg. Idag är Anders Hedin Invest AB och Nilhome AB (Claes-Göran Nilsson och Christer Elander) största ägare med 29,9% av rösterna vardera.

Mer: HD1, 2Anders Wester, TV, Mölndal, RT1, 2, 3, 4,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.