Bröderna Brandt

Bröderna Brandt Bil AB är en västsvensk bilfirma som säljer bilar av märkena Volvo, Renault, Dacia, Ford, Land-Rover och Mazda. Dvs de bilmärken som hörde ihop med det tidigare Fordägda Volvo Personvagnar och det ursprungliga AB Volvo som ju länge hade Renault som stor delägare. Företaget har idag sitt huvudkontor i Uddevalla och har omkring 400 anställda.

Bilföretaget startades 1929 av stenhuggaresonen Stanley Brandt från Hunnebostrand. Han började verksamheten med ett aktiekapital på 2.300:- och en anställd. Stanley Brandt var verksam i företaget till början av 60-talet då hans tre söner Karl-Erik Brandt, Gunnar Brandt och Per-Olof Brandt övertog verksamheten. Idag drivs företaget av Karl-Erik Brandts två söner Sten Brandt och Björn Brandt.

Familjen Brandt är listad på Veckans Affärers lista över Sverige 55 mäktigaste familjer. Det finns knappast nåt fog för det även om Sten Brandt sitter i styrelserna för Svenskt Näringsliv och Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF).

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.