Johnson – Tibia och Midway

Sten K Johnson som dog år 2013 byggde upp företaget Midway Holding AB. Ett konglomerat av flera småföretag inom handel, verkstad och byggverksamhet. Moderbolag och familjen Johnsons holdingbolag är Tibia Konsult AB. Totalt har koncernen 1 500 anställda varav hälften i handelsföretagen Cbiz, Gustaf E Bil, Sporrong och Normann Olsen Maskin och hälften i teknik och byggföretag som Alab, FAS, Haki, Lundgren, Midtrailer, Onrox, Sigarth, Stans & Press, Sävsjö Trähus, Eribel Production, Byggnads AB Lennart Eriksson och Landqvist Mekaniska. Midway äger också del i fastighetsbolag och har tidigare sysslat med kapitalförvaltning. Utöver Midway Holding äger Tibia Konsult ett antal fastighetsföretag.

Sten K Johnsons stiftelse äger idag 49% av aktierna i Tibia Konsult AB medan arvingar till Sten K Johnson äger resten. I styrelsen för företaget sitter två söner till Sten K Johnson, Anders Bergstrand och Kristian Bergstrand samt Thorvald Persson. Anders Bergstrand sitter också i styrelsen för börsnoterade Midway Holding och i Skånemöllan AB förutom i ett stort antal bolag i familjekoncernen. Stiftelsen grundades år 2012. Bägge bröderna Bergstrand sitter också i styrelsen för stiftelsen. I det fallet tillsammans med Johan Herrström.

Sten K Johnson var bland annat vice ordförande Aktiespararnas Riksförbund, efter att tidigare ha arbetat i Trelleborg och i Sonesson-koncernen. När Kockums varvsverksamhet övertogs av staten 1979 återstod en börsplats på Stockholms fondbörs, en kassa på 20 miljoner kr samt stora skattemässiga förlustavdrag. Under Johnsons ledning ombildades Kockums till investmentbolaget Skåne-Gripen.

När Skåne-Gripen var nära att bli uppköpt 1989 försökte Johnson tillsammans med några andra chefer att köpa loss några dotterbolag privat, vilket kritiserades av såväl storägare som Aktiespararnas Riksförbund. Slutligen fick hela ägarkollektivet i Skåne-Gripen ta över några av dotterbolagen, vilket blev grunden till Midway Holding. Tibia Konsult AB är också en mindre aktieägare i Wihlborgs Fastigheter AB med 1,6 %. Wihlborgs kontrolleras av familjen Paulsson.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Mer: DN, Riskmin, AV,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.