Rapp och Tord Johansson

Det familjeägda investmentbolaget Pomona-gruppen AB grundades av Johan Rapp år 1986. Han hade innan dess först arbetat på Handelsbanken för att 1971 bli finanschef på Munksjö AB i Jönköping, sedan VD för Allmänna Brand. Från 1984 -1986 var han VD Volvo STC Finans, ett dotterbolag till Volvo. Johan Rapp var också verksam i riskkapitalbolaget Segulah.

Idag är hans barn, Fredrik Rapp, Charlotte Rapp Hamrén och Susanne Rapp Nilsson verksamma i det familjeägda företaget som har ett antal delägda bolag och totalt cirka 600 anställda. De sitter alla tillsammans med deras mor Marianne Rapp, Olof Sjöström, Claes Johnson, Olof Marköö och Peter Tedgren i styrelsen för bolagetBland de helägda bolagen finns verkstadsföretag som Nordic Flow, elektronik- och verkstadskoncerner som Binar (tidigare Binär Elektronik AB) och en del annat inklusive dotterföretag i Baltikum och Tyskland.

Utöver det helägda bolagen är Pomona-gruppen också stor ägare i flera olika verkstadsföretag. I verkstadsföretaget Ages AB innehar Pomona-gruppen och familjen Rapp 31% av aktiekapitalet men bara 28,6% av rösterna. Dominerande ägare är istället Tord Johansson med familj (deras holdingbolag heter Kieryd Gård AB) som har 55,1% av rösterna och 27,5% av aktiekapitalet. Ages har cirka 330 anställda. I styrelsen för Ages ingår Sune Lantz, Fredrik Rapp, Tord Johansson och Tommy Gunnarsson.

Ägandet i Xano, också det ett verkstadsföretag är fördelat på samma sätt som ägandet i Ages. Styrelsen ser dock lite annorlunda ut men Sune Lantz, Fredrik Rapp och Tord Johansson sitter även iXanos styrelse. Xano har cirka 660 anställda.

Kieryd Gård AB är formellt moderbolag för både Xano och Ages. Kieryd ägs av familjen Tord Johansson och i styrelsen sitter förutom Tord Johansson också Helene Johansson och Ulf Gustafsson.

Det tredje större bolaget som Pomona-gruppen och Tord Johansson med familj äger är ITAB Group.Även här är förhållandet att Pomona-gruppen äger en större andel av kapitalet men har en minoritet av rösterna, 29,63% respektive 28,32% jämfört med Tord Johansson och familj som har 24,25% respektive 53,10%. I styrelsen för ITAB sitter Tord Johansson, Fredrik Rapp, Sune Lantz, Anna Benjamin, Anders Moberg, Sven-Olof Simonsson och Lottie Svedenstedt. ITAB (ITAB Shop Concept AB) har ungefär 2 300 anställda.

Tord Johansson är den som byggt upp företaget ITAB från grunden och han är Jönköpings enda miljardär. Han sitter också i styrelserna för Eolus Vind AB, Blue Wall Construction AB, SW Exergon AB och en del andra bolag. Xano är en avknoppning från ITAB och Ages är i sin tur en avknoppning från Xano.

Pomonagruppen har också varit eller är delägare i rederiet SRAB Shipping AB, ett företag som är i likvidation. Andra delägare har varit den åländske investeraren Tryggve Eriksson, ålänningen Sven-Erik Holmberg och Alandiabolagen.

Fredrik Rapp sitter också i styrelsen för Borgstena Group AB tillsammans med Lovisa Hamrin från mediefamiljen som äger tidningsföretaget Herenco, Bo Larsson och Jorge Machado. Borgstena harcirka 200 anställda och dotterbolag i Portugal och Brasilien. Pomonagruppen är väl sannolikt delägare liksom familjen Hamrin. Andra bolag där Fredrik Rapp är styrelsemedlem inkluderar Serica Consulting,PrimeKey Solutions AB och TM Web Express AB med flera.

Familjen rapp har placerats som nummer 29 på Veckans Affärers lista över de mäktigaste finansfamiljerna. Det finns som jag ser det ingen fog för en sådan placering. De flesta företag de är delägare i kontrolleras av andra ägare, framförallt av Tord Johansson. Kanske hör de inte hemma på listan alls. I företag som kontrolleras av Tord Johansson finns det cirka 3 300 anställda, i företag kontrollerade av familjen Rapp 600. I företag där familjen Rapp är minoritetsägare finns det 3 500 anställda.

Mer: AV, Fjäderfä, JNytt,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.