Åhman – Linköpingsinvest

Familjen Åhman är en fastighetsägarfamilj från Linköping som äger Linköpingsinvest AB med flera dotterbolag, ATM-gruppen AB med flera systerbolag och dessutom delägare i Centria Group AB som driver flyktingförläggningar under beteckningen Centria Hospitality. De senare sköts av ett managementbolag, Centria Management AB, som är dotterbolag till Linköpingsinvest. Denna verksamhet startade 2012:

För två år sedan sålde Norse Hotels sina Formule1-hotell i Stockholm, Malmö, Jönköping och Göteborg. Hotellen gjordes om till ankomstboenden för nyanlända asylsökande. Boendena ägs av ett bolag – Centria Hospitality management – som har tecknat avtal med Migrationsverket. Centria hade enligt sitt bokslut 2013 en vinstmarginal på 15 procent. Centria ägs i sin tur av företagskoncernen Linköpingsinvest, som enligt koncernbokslutet 2013 hade en vinstmarginal på nästan 54 procent. Linköpingsinvest ägs av familjen Åhman från Linköping.

Men hur kan det vara möjligt att ha den här typen av vinstmarginal på ett ankomstboende? När Migrationsverket köper in asylboenden är riktlinjen att de ska motsvara vandrarhemmens enkla standard. Det ekonomiska utrymmet för stora vinster borde med andra ord vara begränsat eftersom det helt enkelt inte ska rymmas inom ersättningen. Så vägen till vinster går genom att skära i kostnader – och/eller trycka in fler bäddar. När vandrarhemmen ofta når en knapp procent i vinstmarginal, alltså en krona i vinst per omsatt hundralapp, gör Centria 15 procent. Inte ens om man jämför med den lyxigare hotellbranschen når man upp till en sådan lönsamhet. Det är vanligt att hotell knappt når en vinst på två av hundra omsatta kronor, medan de allra lönsammaste hotellen når en vinst på nio av hundra omsatta kronor. Återigen är dessa mer exklusiva ”sängplatser” frånåkta av ankomstboendet Centria Hospitality.

Centrias vinstmarginaler är inte unika i flyktingboende-branschen. En granskning som Svt gjorde för en månad sedan visar att de privata bolag som anlitats för att skapa flyktingboenden i många fall redovisar hårresande vinster. I vissa företag går så mycket som varannan skattekrona till vinst – i andra är det var tredje. Samtidigt hör vi gång på gång om bostäder för asylsökande som är ovärdiga – mögel, för få toaletter, kyla och usel standard är vardag. Och I fallet Centria går man till och med ut till allmänheten för att vädja om begagnade kläder.

Flyktingförläggningsverksamheten startade i samma veva som familjen Åhman också uppmärksammades på ett annat sätt. En yngre man i familjen vid namn Alexander Åhman kidnappades och höll fängslad över jul och nyår årsskiftet 2011/12. Makthavare i familjen Åhman är Mikael Åhman och Thomas Åhman. Utöver de nämnda bolagen Centria Group AB och flera andra fastighetsföretag som exempelvis Vissland Holding AB ägs ihop med familjen Nylander som är en annan större fastighetsägare i Linköping. Vissland har i år sålt en del fastigheter till D. Carnegie & Co. Under senare år har Åhmans också expanderat sitt ägande till Stockholmsområdet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Åhman – Linköpingsinvest”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.