Lundin Mining i blåsväder gällande gruva i Kongo

2008 kom det en rapport från Swedwatch som kritiserade verksamheten vid gruvan Tenke-Fungurume i Kongo:

Trots stora satsningar på utvecklingsprojekt i området tyder IPIS fältstudie och Diakonias besök i området på att missnöjet hos lokalbefolkningen är stort, vilket bland annat lett till lokala upplopp mot företaget i januari 2008.

[…]

Gruvprojektet Tenke Fungurume Mining, som drivs av Tenke Fungurume Mining s.a.r.l. (TFM), är ett av de största projekten i Katanga. Projektet omfattar en av världens största kända koppar- och koboltreserver. Utvinningen kommer att påbörjas under 2009.

Svenskt kapital spelar en betydande roll för TFM-projektet i Katanga, direkt via den andra största delägaren – svensk/kanadensiska Lundin Mining – och indirekt via svenska pensionsfonder. Flera av de statliga AP-fonderna har aktier i Lundin Mining och Freeport McMoRan. Den senaste statistiken visar ett sammanlagt ägarskap värt cirka 617 miljoner SEK.

[…]

Fältintervjuer som utförts av IPIS visar dock på en rad problem som är kopplade till TFM:s utvecklingsprogram. Tre byar har förflyttats för att ge rum åt gruvdriften. I oktober 2007 levde många familjer under enkla förhållanden med endast presenningar som tak i väntan på att de hus som TFM utlovat ska bli färdiga. Människor som förflyttats klagar också över otillräcklig kompensation och att den nya mark som tilldelats dem hittills inte har gått att odla. I januari 2008 protesterade tusentals människor på Fungurumes gator. De anklagade en av TFM:s leverantörer för att ge jobb till ”folk utifrån” istället för till lokalbefolkningen.

Enligt en ny rapport från Southern Africa Resources Watch har ingenting förbättrats sen 2008:

Rapporten beskriver hur bönder tvingas allt längre bort när gruvan expanderar, till allt sämre mark. Hur vattenprojekt genomförs av gruvbolage utan att fråga befolkningen var det behövs.

Om hur löften om utbildning och sjukvård inte infrias.

– De säger att de byggt ett större sjukhus. Men det är bara taket som blivit större, säger Claude Kabemba.

Gruvan i Tenke-Fungurume producerar cirka 115 000 ton koppar och 8 000 ton kobolt årligen och gruvbolaget har tre delägare, Freeport McMoran (äger 56%), Lundin Mining (24%) och statliga Gecamines som äger 20%. Den lokala befolkningen i området har tvingats bort men har inte fått nya arbeten i gruvan och inte heller någon ny mark för att kunna bedriva jordbruk. För lokalbefolkningen har gruvprojektet inneburit ökad fattigdom och inga förbättringar. Vid gruvan finns därför omfattande konflikter med lokalbefolkningen av olika slag.

Lundin Mining är ett av Sveriges och Europas största gruvbolag och kontrolleras av familjen Lundinsom också bedriver ifrågasatt verksamhet i Sudan och Etiopien genom andra bolag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2012.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.