Spekulationskapitalet – IK Investment Partners

Om Nordic Capital är det näst största Private Equity-företaget och detWallenbergkontrollerade EQT det överlägset största i Sverige är IK Investment Partners (eller som det hette från början Industri Kapital) det äldsta. Bolaget grundades redan 1989 av Björn Savén med hjälp från SEB. 1993 köps SEB:s andelar i bolaget ut, men man kan nog utgå från att det fortfarande finns koplingar mellan IK Investment och den Wallenbergkontrollerade banken SEB. Från början var det lilla partnerbolaget som handhar fonderna ett svenskt företag, men numera är det ett bolag med säte i London.

Totalt kontrollerar finansgruppen företag, själva eller tillsmmans med andra, med omkring 30 000 anställda och man har begränsat minoritetsintresse i företag med cirka 9 000 anställda. Bland företagen märks förstås ett par sjukvårdsföretag, Attendo Care, Welzorg och det franska Groupe Cerba (begänsat minoritetsintresse), handelsföretag som Kwintet, Wehkamp, Tradeka (begränsat minoritetsintresse), men också tillverkande företag som Dynea, Superfos, Schenck Process, Minimax. En koncentration på franska och tyska företag är tydlig bland de kontrollerade fondernas placeringar.

Bland makthavarna i gruppen märks förstås Björn Savén, som blivit rik genom bolaget, men också Detlef Dinsel, Michael Rosenlew, Christopher Masek, Gustav Öhman, Gerard De Geer, Tryggve Grindheim, Kristiaan Nieuwenburg, Mads Ryum Larsen, Helena Stjernholm, Dan Soudry, James Yates och Kim Wahl.

Investerarna i fonderna är bland annat SEB, Orkla (familjen Hagen i Norge), försäkringsbolagen Skandia, Tapiola, Varma, Länsförsäkringar, AIG (ett av de bolag den amerikanska staten fått rädda undan finansiell kollaps), MetLife, Northwestern Mutual, Morley, SVG Capital och Standard Life.

Medan affärstidningarna alltså spekulerar i problem för Nordic Capital på grund av finanskrisen menar Björn Savén att IK inte påverkas nämnvärt. Detta trots att ett av de stora US-amerikanska kraschbolagen (AIG) alltså är andelsägare i IK Investments fonder.

Läs mer: Webfinanser, E24_1, DI1, Affärsvärlden1, Realtid1, Realtid2, E24_2,Privata Affärer, HD, DI2, Financial News, VA1, EX, IDG, Dagens PS1, TV4, VA2,Affärsvärlden2, Dagens PS2, DN, Affärsvärlden3, Affärsvärlden4, VA3,Affärsvärlden5,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,, , ,

Ett svar på “Spekulationskapitalet – IK Investment Partners”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.