IK Invest – det äldsta private equitybolaget

IK Invest grundades 1993 av bland annat Björn Savén och Harald Mix som IndustriKapital. Harald Mix lämnade 2003 för att istället grunda Altor Equity Partners. Men ursprunget till företaget är en verksamhet, Scandinavian Acquisition Capital Fund (SAC), som bedrevs inom Skandinaviska Enskilda Banken (idag SEB) och dess dotterbolag Enskilda Ventures med start 1989 och med Björn Savén som ansvarig:

Industri Kapital’s origins lie in Enskilda Ventures Ltd, which  in 1989 sponsors Björn Savén in raising the Scandinavian Acquisition Capital Fund (SAC) and establishes the London office.

SAC closes with approximately €108 million in commitments mainly from Scandinavian investors. SAC was renamed the Industri Kapital 1989 Fund (IK1989) in connection with the buyout in 1993.

SAC makes its first investment in acquiring Idesta (Sweden).

1993 bildades så IndustriKapital genom att de som var anställda för att sköta SAC fick lov att köpa ut verksamheten från Skandinaviska Enskilda Banken. Därefter expanderade verksamheten fort och på 2000-talet internationaliserades den allt mer. 2008 bytte IndustriKapital slutligen namn till IK Investment Partners (IK Invest).

IK Invest är idag Norden tredje största private equity-företag genom att man förvaltar 5,7 miljarder EUR i 6 olika fonder. Fonderna är registrerade på kanalön Jersey av skatteskäl då det är förmånligt när man vill slippa undan skatt både för de som investerar i fonderna och för de som via IK Investment Partners sköter fonderna. Moderbolaget i koncernen är registrerat i Storbritannien och heter IK Investment Partners Limited och är det bolag som är ansvarigt för att sköta om fonderna. Liknande företag finns också i Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike.

Bland de stora investerarna i IK Invests fonder märks nordiska försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Skandia, Tapiola och Varma samt holdingbolaget Orkla (familjen Hagen), familjen Söderbergs Ratos och Wallenbergs SEB. Utöver detta finns också en rad stora US-amerikanska och europeiska investerare. Familjen Wallenberg kan troligtvis som stor investerare via sin bank SEB till viss del påverka verksamheten i IK Invest. Att Björn Savén tidigare jobbat för banken innebär säkerligen också en del personliga kontakter. Wallenbergs är alltså på olika sätt involverade i flera riskkapitalbolag, mer direkt i EQT som delägare och största investerare via Investor, i Investors dotterbolag Investor Growth Capital som dominerande ägare och investerare och via SEB som investerare i IK Invests olika fonder.

Delägare (partners) i IK Investment Partners är Björn Savén, Detlef Dinsel,Christopher Masek, James Yates, Gerard De Geer, Trygve Grindheim, Kristiaan Nieuwenburg, Mads Ryum Larsen, Helena Stjernholm, Dan Soudry, Kristian Kemppinen, Anders Peterson och Kai Wärn. Gerard De Geer ska inte förväxlas med en släkting som har samma namn och som varit verksam i bolaget Brunswick och med plundring av Ryssland. Den i IK Invest verksamme Gerard De Geer kommer från bandybaronsfamiljen, fastern är ingift i familjen Ekman och farmor hette Hägglöf.

I bolag som IK Invest kontrollerar finns omkring 43 000 anställda. Störst av dessa företag är sjukvårdsföretaget Attendo Care med 13 000 anställda. Andra stora företag är tyska Minimax ( 5 100 anställda), som sysslar med brandskydd, klädföretaget Kwintet (3 300), verkstads- och serviceföretaget Idex (3 000), kemiföretaget Dynea (2 100), verkstadsföretagen Schenck Process (2 600) och Magotteux (2 300) samt polska livsmedelsföretaget Agros Nova (2 300). Utöve detta äger man ytterligare att antal företag. Delägda företaget Suomen Lähikauppa (SLK) har nästan 7 000 anställda.

Läs mer: MKSE, Cisionwire1, 2, VA1, 2, 3, Newsdesk, DN, AV, RT1, 2, DPS,E24,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, E24_1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , ,, , , , , ,

 

Ett svar på “IK Invest – det äldsta private equitybolaget”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.