Hjörnes – västsveriges mediakungar

Familjen Hjörne har i flera generationer ägtoch drivit tidningen Göteborgs-Posten. En av Sveriges största tidningar och totalt dominerande i Göteborg så länge jag har levt. Även på den tiden det fanns andra tidningar i staden. Idag finns bara GP, som förmodligen är Sveriges största socialliberala tidning. De tidningar som är större är ju enbart nyliberala DN, skräptidningarna Aftonbladet och Expressen och gratistidningen Metro.

Hjörnes har en lika stark position inom västsveriges medieindustri som Bonniers har i Sveriges. Dominansen på den lokala tidningsmarknaden i Västsverige och Göteborg är starkare än Bonniers dominans i Malmö och södra Skåne. De tidningar som familjen Hjörnes koncern Stampen äger är, förutom GP, också Strömstads Tidning, Bohusläningen, TTELA, Hallands Nyheter och Hallandsposten i Mediabolaget Västkusten, i företaget Promedia ingår VLT, Nerikes Allehanda, Motala & Vadstena Tidning, Karlskoga-Kuriren, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten, Lidingö Tidning, Länstidningen Södertälje, Norrtelje tidning, Nynäshamns-Posten, Sala Allehanda, Täby Danderyd Tidning och Vallentuna Steget. Den totala vardagsupplagan för koncernens tidningar är cirka 575 000.

I Stockholmsområdet äger koncernen också nästan 40 gratistidningar/reklamblad och man är i Västsverige delägare i Ortstidningar i Väst, som ger ut Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten och ST-tidningen. Upplagan för OTV:s tidningar är cirka 20 000.

Stampen-koncernen är också ägare till Sveriges och Nordens största tryckeriföretag, VTAB, med stora kunder även inom andra mediagrupper, som SVD (Schibsted), DN och DI (Bonniers) och Metro (Stenbeck). Man trycker även en mängd gratistidningar samt exempelvis vänstertidningen Internationalen och den socialdemokratiska Aktuellt i Politiken.

Man äger också 50% av radionätverket RixFM via Svensk Radioutveckling (SRU) ,(Stenbecks MTG äger de andra 50), men har inga intressen i TV-branschen förutom att RixFM samarbetar med MTG:s TV-kanaler. På internet/online äger Stampen bland annat sajter som Svenska Fans, Bröllopstorget, Familjeliv ochOdla.nu. Man äger också ett antal av RixFM:s lokala stationer, däribland Örebro och Västerås genom Promedia.

I styrelsen för familjeföretaget sitter tre generationer ur familjen Hjörne, Lars Hjörne, Peter Hjörne och Josefin Hjörne Meyer. Lars Hjörne är gift med Pehr G Gyllenhammars (tidigare Volvochef) syster.

Läs mer: Journalisten1, DI, Handelskammaren, DD1, DD2, SVD1, SVD2, Desken,SVD3, ETC1, Journalisten2, Tromb, MV, ETC2, AB, SKD, RTVV, PM, MV2, LT,DPS, Journalisten3, Newsdesk1, NA, DM1, Newsdesk2, HN, Resumé,Resumé2, DM2,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,, , , , ,, , , , ,, , , , , , , , ,, , , ,, , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.