Storfinansfamilj inblandad i muthärva

I samband med bygget av en fotbollsarena i Solna har en större muthärva rullats upp. I det bolag som bygger arenan, Arenabolaget i Solna,  har fastighetsbolagen Fabege och Peab en ägarandel på 28% och personer i de företagen är föremål för utredningar och delgivna misstankar om brott:

Bakgrunden till mutmisstankarna är att Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold tjänat minst 600 000 kronor i konsultarvode genom ägarna bakom Arenabolaget i Solna, aktiebolaget som bland annat bygger den nya arenan.

Såväl Peab som Fabege, som tillsammans äger 28 procent av Arenabolaget, har varit i fokus under åklagarens mututredning – en utredning som blev klar förra veckan och som resulterade i att sex personer blev slutdelgivna misstanke om grov bestickning och grovt mutbrott.

Och åklagare Alf Johansson har inte tappat intresse för Fabege under utredningens gång – tvärtom.

– Vi har blivit delgivna, erkände Erik Paulsson, styrelseordförande i Fabege tillika ordförande i Arenabolaget, för E24 förra veckan.

Familjen Paulsson är en av dagens stora finansfamiljer inom det svenska näringslivet och det är mycket ovanligt att familjer och anställda i företag i den verkliga finanseliten blir misstänkta för mutbrott. Företrädare för familjen Paulsson, såsom Mats Paulsson och Erik Paulsson har försökt att tona ner det hela och försvarat handlandet hos några av de misstänkta. Även i den stora muthärvan i Göteborg har anställda i Peab figurerat.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Bloggat: Vikström, Utsikt från ett tak,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.