Westerberg

Inlägget är del 1 av 22 i serien Direktörsfamiljer

Charles Westerberg grundade det lilla företaget Cewe (Charles Westerberg AB) i Nyköping. Ett företag som senare togs över av sonen Hans Westerberg och som i olika omgångar sålts till bland annat ASEA och senare till ABB som ju ASEA fick som namn efter fusionen med Brown Boveri. Genom dessa försäljningar blev familjen Westerberg stora aktieägare i ASEA och sen ABB och så småningom mycket rika.

Folke Westerberg, bror till Hans, blev VD för ASEA-Skandia 1970 och 1976 blev han koncernchef i hela ASEA. Som detta kvarstod han till 1980 då han ersattes av Percy Barnevik.

Hans Westerbegs ena son, Lars Westerberg (1948-) kom att börja arbeta i ASEA där hans farbror ju var chef från 1976 (vilket säkert underlättade karriären) och snart var han en ledande direktör i det svenska näringslivet. 1984 blev Lars Westerberg VD i ESAB, 1994-98 var han VD i Gränges och därefter har han varit VD i Autoliv och är numera också styrelseordförande. Utöver detta har han flera styrelseuppdrag i ledande svenska företag däribland Volvo och det statliga Vattenfall. Släktskapet med en ledande moderat låg hom säkerligen inte i fatet när han fick sistnämnda styrelseuppdrag så sent som förra året. Lars Westerbergs son Erik Westerberg kidnappades 2002 i ett av Sveriges mest uppmärksammade kidnappningsfall.

En annan av Hans Westerbergs söner är riksdagens tidigare talmanmoderaten Per Westerberg som också är en man som sitter i flera företagstyrelser. Charles Westerberg, som verkar vara son till talmannen är eller har i sin tur varit aktiv i moderaterna och MUF.

Både Per och Lars Westerberg liksom barnen till dem båda har intressen i ett antal fastighetsbolag i Nyköping och Oxelösund, såsom Slottsvakten Fastigheter KB, Kungshems Fastighetsförvaltning,Nötudden Fastigheter och Westbarn Invest. Även systern Lars och Pers syster Ulla är aktiv i fastighetsbranschen tillsammans med sin man Christian Wegenius. Den senare är också verksam inom ett antal föreningar av olika slag. Dottern i familjen Wegenius verkar i sin tur arbeta på Demoskop.

Läs mer: EX, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, SDS, AV1, AB6, Byggnads, Newsdesk, DN, Volvo,Automotive Sweden, RT, Vattenfall,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Canari
    Canari Cycling Jersey- Canari Westerberg Long Sleeve Cycling Jersey. Destined to be your favorite thing when the mercury drops, the Canari Westerberg long sleeve Cycling Jersey delivers plenty in the warmth and wicking department which will not leave you feeling unsatisfied out on a ride. Featuring mid-weight Thermalight fabric, sweet graphics, and a full zipper, there's no doubt the Westerberg is a cool weather classic that will color you impressed.
    $39.99  from Nashbar
NavigationGyllenhammar >>
Advertisements

En reaktion på ”Westerberg