Bankväsendet – Uplandsbanken

Bank som grundades som Upplands Enskilda Bank år 1864 och som under åren kom att överta en rad andra banker i Uppland och Bergslagen. År 1911 övertogs Lagunda och Hagunda Härads Sparbank, 1913 Folkärna Folkbank, 1914 AB Avesta Folkbank, 1917 AB Sundsvalls Handelsbank, 1919 AB Gävleborgs Folkbank och 1920 AB Hudiksvalls Kreditbank. 1934 blev banken ett aktiebolag och 1965 ändrades namnet till Uplandsbanken.

Banken hade länge ett mycket spritt ägande och Gustaf Reuterskiöld var VD i många år. I slutet av 1960-talet var de stora svenska försäkringsbolagen Trygg-Hansa och SPP de största ägarna. Eftersom dessa bolag inte brukade vara aktiva ägare så dominerades bankens styrelse av bankledningen och mer lokala intressen. 1972 hade dock AB Custos köpt på sig aktier motsvarande 2% av aktiekapitalet och rösterna och blivit en av de större ägarna. Under 1970-talet blev banken föremål för en maktkamp mellan Custos/Säfveån, fastighetsspekulanten Birger Gustafsson (Fabege) och Bonnier & Bonnier Invest (Bonniers Obligationsavdelning AB). 1976 hade B&B 5%, AB Custos 6,8% och Gustafsson 3%.

Striden slutade med att Birger Gustafsson år 1981 satt med 19,1% av rösterna mot Custos/Säfveån med 6,5% och B& B Invest med 5,2%. Strax därefter fick Custos (delvis via dotterbolaget Hufvudstaden) köpa de andras poster och 1982 hade man 35% av rösterna i banken.

Den ledande mannen i AB Custos vid denna tid var Sigvard Ando och han ville slå samman de olika provinsbankerna till en enda storbank. Custos hade därför köpt upp aktier i bank efter bank och dominerade vi denna tid även Skaraborgsbanken och Östgötabanken. Indirekt hade man också intressen i Wermlandsbanken. Men förändringar i ägandet i AB Custos ledde till att aktierna i Skaraborgsbanken och Östgötabanken såldes till familjen Lundberg. Någon fusion av de olika provinsbankerna kom därför aldrig till stånd.

Uplandsbanken å sin sida fusionerades år 1986 med Sundsvallsbankenen bank som dominerades av Anders Wall och Beijerinvest. Vice ordförande i Uplandsbanken var Thomas Matsson som också var verksam som rådgivare till Anders Wall. Denna personkontakt underlättade och banade väg för fusionen. Namnet på den fusionerade banken blev Nordbanken. I Nordbanken innehade Walls Beijerinvest 6,1% av rösterna och AB Custos, som nu kontrollerades av Volvo och Skanska, 11,9%. Fyra år senare, 1990, fusionerade Nordbanken och statliga PK-banken och blev så småningom den bank som idag heter Nordea.

Läs mer: Aktiespararna,

Andra källor:
Veckans Affärer 1977-1983
Koncentrationsutredningen SOU 1968:7
Ägandet i det privata näringslivet SIND 1980:5
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1987
Aktieägarens uppslagsbok 1969
Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972
Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
, , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Ett svar på “Bankväsendet – Uplandsbanken”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.