Bankväsendet – AB Kreditbanken

AB Kreditbanken hette en svensk bank i början av 1900-talet. 1919 blev Andreas Odelfelt direktör i denna bank. Han dog dock redan 1921, endast 53 år gammal. 1930 blev hans son Bertil Odelfelt (1901-?) VD i banken och förblev detta intill 1942 då banken köptes upp av Skånska Banken. Bertil Odelfelt blev då istället VD för Skånska Banken. Senare blev han också direktör i Handelsbanken. Han hade en rad styrelseuppdrag inom svensk textilindustri. Sannolikt som en följd av anknytningen till Handelsbanken som indirekt hade stora intressen i svensk textilindustri.

Bertil Odelfelts syster, Märtha Odelfelt (1906)-1992) var för sin del gift med advokaten Hugo Stenbeck Sr (1890-) och alltså mor till Jan Stenbeck.

Bertil Odelfelts son Lars Odelfelt (1934-?), kusin till Jan Stenbeck, gifte sig med en US-amerikansk kvinna, Eileen Kingsbury-Smith (först gift Odelfelt, senare gift Pulling) dotter till en av Hearst-koncernens viktigaste personerJoseph Kingsbury-Smith (1909-99). Lars Odelfelts son Eric Odelfelt är för sin del gift med Susanne Elisabeth Edmundson, dotter till tidigare VD:n i Stångåstaden AB, Lennart Edmundson.

Hearstkoncernen är en av USA.s viktigaste och största mediakoncerner. Den ägs av en stiftelse i vilken Kingsbury-Smith länge var styrelsemedlem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.