Incentive AB – Wallenbergs utvecklingsbolag

AB Incentive bildades 1961 och förvandlades året efter till ett utvecklingsbolag. Från start kontrollerade familjen Wallenberg bolaget. 1966 kontrollerade man 18% av rösterna, huvudsakligen via personligt ägande och Marianne & Marcus Wallenbergs stiftelse. Efter hand skaffade sig Incentive AB ägarintressen i liknande utvecklingsbolag i andra länder, 10% i Deutsche Beteiligunggesellschaft mbH och 7% i norska A/S Incentive år 1966. 1967 gick man in som delägare i danska Incentive A/S med 10% av rösterna. Företaget ägde också andelar i två andra svenska utvecklingsbolag, 16% i Hexagon AB och 2% i AB Sydinvest.

Redan 1962 köpte AB Incentive de första 4 bolagen. Året efter köptes bl.a. LKB-Produkter AB och Nilsons Maskin AB. 1967 slogs Nilsons ihop med det 1966 köpta AB Carl Engström. Samma år köptes AH Andersson & Co som 1970 slog ihop med det samma år inköpta Tour Agenturer AB till Tour & Andersson. Andra bolag som Incentive kontrollerade år 1983 var bland annat AB Carl Munters, Almex, Misomex, Hesselman, AB Nordströms Linbanor, Diab-Barracuda AB, Skega AB, ABU AB, AB HNJ Intressenter (köpt från Investor i likhet med Nordströms Linbanor och Garphytte Bruk) och AB Orrefors Glasbruk. Från mitten av 1970-talet köptes allt färre bolag in. 1979 hade Incentive total 10 500 anställda och 1983 faktiskt lika många. Lundberg hade då förvärvat aktier som gav 23,9 % av rösterna i bolaget. Wallenbergs kontrollerade 28,8 % främst via Investor och Providentia.

Andra bolag som passerade genom Incentive på 1970-talet och 1980-talet var Johnson Metall AB, Forss Parator AB, AB Garphytte Bruk och Victor Hasselblad AB (köpt från Säfveåns AB) plus ytterligare ett antal. Garphytte Bruk hade hamnat i ekonomiska problem i slutet av 1970-talet på grund av felaktiga investeringar och satsningar. Vid tidpunkten kontrollerades bolaget av AB Investor och Förvaltnings AB Providentia. Dessa två bolag tvingade igenom omfattande rationaliseringar och genomförde en rekonstruktion av AB Garphytte bruk. 1982 var bolagets finanser sunda igen. Garphyttan lade 1984 då ett bud på Incentives dotterbolag Hesselman och köpte detta smatidit som Garphyttan köptes upp av Incentive. Därefter fusionerades Hesselman och Garphyttan med likaledes Incentive-ägda Haldex och fick namnet Haldex AB och börsnoterades några år senare.

I likhet med andra utvecklingsbolag så förvärvade Incentive många bolag men hade betydligt svårare att sälja dem när det var dags:

Incentive genomförde två börsintroduktioner av dotterbolag. År 1981 såldes 39 procent av aktiekapitalet i LKB-produkter. Incentive behöll dock de röststarkare aktierna och låg kvar med aktier motsvarande 81 procent av totala röstetalet. År 1984
börsintroducerades Orrefors. Incentive behöll i detta fall 65 procent av aktiekapitalet, motsvarande lika stor del av röstetalet i Orrefors.

På 1990-talet upphörde bolaget som självständigt utvecklingsbolag:

Slutet för Incentive som utvecklingsbolag inleddes i april 1990 när AB Patricia förvärvade L E Lundbergs AB:s aktiepost om motsvarande knappt 35 procent av totala röstetalet i Incentive. Lundbergs hade under 1980-talets början köpt stora aktieposter i Incentive och därmed tvingat Wallenberg-sfären att utöka sitt innehav för att inte kontrollen skulle övergå till Lundbergs. Efter Patricias förvärv av Lundbergs aktiepost lade sedan ASEA ett bud på samtliga aktier i Incentive, vilket accepterades av samtliga aktieägare. Incentiveaktien drogs sedan tillbaka från börsen men noterades på nytt efter ett år och efter omfattande omstruktureringar, framför allt innefattande
försäljningar av bolag. Incentive lanserades då som en ny, svensk industrikoncern av traditionell typ och utan ambitioner av att vara ett utvecklingsbolag.

Många av bolagen såldes alltså av, LKB-produkter såldes 1986 till Pharmacia AB, AB Carl Munters börsintroducerades 1997 osv. AB Garphytte Bruk heter idag Suzuki-Garphyttan och ägs av Suzuki Metals sen 2009. Orrefors ägs sen 2005 av New Wave Group efter att ha haft lite olika ägare sen Incentive sålde bolaget.

1996 köpte Incentive upp företaget sjukvårdsmaterialföretaget Gambro och två år senare bytte Incentive namn till just Gambro. 2006 blev bolaget ett dotterbolag till Indap AB, ett företag till 50% ägt av private eguityföretaget EQT och till 50% av AB Investor. Bägge bolagen kontrollerade av Wallenberg. Därfter styckades bolaget upp och delades i 3 företag, Gambro Renal Products (dagens Gambro), Gambro Healthcare (numera Diaverum) and Gambro BCT (numera Caridian BCT). 2007 såldes Gambro Healthcare till det brittiska private equitybolaget Bridgepoint.

Idag kontrollerar EQT 51% av AB Gambro.

Läs mer: SVT,

Andra källor:
Koncentrationsutredningen SOU 1968:7
Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972
Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976
Årsredovisning Incentive, 1983
Ingemund Hägg (red), Att äga stora företag, 1987
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.