Dafgård

Livsmedelsföretag vid namn Gunnar Dafgård AB som grundades 1937 av Gunnar Dafgård. Då sysslade han med försäljning av kött och charkuterivaror, bland annat på torget i Lidköping. Under andra världskriget handlade han istället med frukt och bär då det var brist på kött. 1944 byggdes en liten fabrik, 1953 påbörjades utvecklingen med djupfryst mat hos Dafgård och Findus och 1957 började företaget exportera till utlandet. En stadig expansion startade. Även Nancy Dafgård, Gunnar Dafgårds fru var verksam i företaget.

I slutet av 1970-talet hade företaget 300 anställda i Källby vid färdigmatsfabriken. 1996 tillträdde Gunnar Dafgårds son Thomas Dafgård som VD. Gunnar Dafgård dog 2003 och Nancy Dafgård dog 2011. Gunnar Dafgård var också delägare i delägare i AB Jordgubbar Finnerödja och ägare av Swedish Food Co AS i Helsingör. Sistnämnda föetag är idag ett dotterbolag till Gunnar Dafgård AB.

Idag ägs företaget fortfarande av familjen och har närmare 1 000 anställda. I styrelsen för familjeföretaget sitter syskonen Ulf Dafgård, Thomas Dafgård, Ulf Dafgårds fru Boel Dafgård och Thomas Dafgårds fru Kersti Helena Dafgård som representanter för familjen. De två sistnämnda är suppleanter. I övrigt finns det arbetstagarrepresentanter i styrelsen. Som extern vice VD verkar ytterligare en familjemedlem, Magnus Dafgård som är son till Thomas Dafgård. Thomas Dafgård är också VD i Dafgård Gård AB, verksam i Dafgård Gård KB och Easy Peasy Food AB medan Magnus Dafgård är styrelsemedlem i KCF Service AB.

Andra källor: Margaret von Platen, De framgångsrika familjerna, 1995

Läs mer: SVD, SR, GT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.