Th. Brunius & Co

Ett mindre handelshus i Göteborg som fortfarande är familjeägt. Själv handelshuset grundades som Th. Brunius & Co AB år 1912 i Göteborg. Grundare var Thorsten Brunius (-1937) som dock varit verksam i andra företag tidigare. 1901 grundade han firman Lindelöf & Brunius tillsammans med Bernhard Lindelöf (1871-??). Lindelöf hade sen tdigare en textilhandlesfirma och Brunius var en pappersgrossist. 1906 köpte Lindelöf & Brunius aktiemajoriteten i det 1901 grundade Nyboholms AB som drev ett pappersbruk i Nyboholm. Thorsten Brunius blev samtidigt VD i Nyboholms AB.

Bernhard Lindelöf var chef för Försäkr. AB Skandias Göteborgskontor 1911—37. Vidare var han styrelseordförande i Skandinaviska Jutespinneri och Väveri AB i Oskarström sedan 1933, styrelseledamot i Göteborgs Handelsbank m.m. Hans son Eric Lindelöf var delägare i Lindelöf & Brunius (ibland bara benämnt Lindelöf & Co) från 1939. Dessutom var han styrelseledamot i Skandinaviska Jutespinneri och Väveri AB samt Nyboholms AB.

År 1917 övertog Nyboholms AB driften av det gamla handpappersbruket i Kvill, som sina 13 sista år drevs parallellt med maskinpappersbruket. Efter nedläggningen flyttades handpapperstillverkningen dock över till Nyboholmsbruket. Det gamla firmanamnet, Qvills Bruk, behölls för denna del av verksamheten. År 1936 utökades bruket med ett sågverk. I slutet av 1940-talet drev bolaget även en bobinfabrik under några år. Brukets handpappersdel tycks vid denna tid ha utvecklats till pappfabrik. På 1950-talet utökades produktionen med cellstofftillverkning. Nyboholms pappersbruk är ännu i drift och tillhör sedan 1989 Metsä Serla.

Th. Brunius & Co blev försäljare av Nyboholms med flera bruks papper till andra länder. 1937 dog Thorsten Brunius och ledningen av företaget togs över av sönerna Gomer Thorstensson Brunius (1909-2009) och Sverker Thorstensson Brunius. Från 1937 var VD i Th. Brunius & Co AB såväl som i Nyboholms AB. Vid mitten av 1950-talet köpte Nyboholms AB en snickerifabrik i Järnforsen som ombildades till Järnforsens Kraft AB. Gomer T. Brunius blev VD också i detta bolag. 1966 såldes Nyboholms AB till AB Klippans Finpappersbruk.

1972 ombildades Th. Brunius & Co, Carl Brunius (1940-) blev ensam ägare till företaget medan Gomer T. Brunius tog över företagets jord- och skogsbruksverksamhet. Th. Brunius & Co AB förvandlades till ett renodlat handelsföretag.

2006 blev Paul Brunius (1971-), son till Carl Brunius, chef för och ägare till Th. Brunius & Co AB. Han äger idag företaget via Paul Brunius AB. I styrelsen för det företaget sitter Paul Brunius och Per Hallgren. Ett annat bolag som Paul Brunius också äger är skogsbolaget Bruniusbolagen AB som har dotterbolaget Kvills Bruks AB. I styrelsen för Bruniusbolagen sitter Carl Brunius, Paul Brunius och Eva Louise Eriksson Brunius.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.