Browaldh

1944 blev Ernfrid Browaldh VD i Handelsbanken. Han var innan dess vice VD under lång tid och deltog bland annat i utredningen av Kreugerkraschen tillsammans med Jacob Wallenberg och Hugo Stenbeck Sr och i rekonstruktionen av de företag som omfattades av Kreugerkraschen. Företag som bl.a. SCA, Ericsson, Boliden, Grängesbergsbolaget och STAB.Handelsbanken kom att få kontrollerande ägarposter i SCA och en delad kontroll i Ericsson tillsammans med Wallenberg.

Ernfrid Browaldh var också en av de drivande bakom bildandet av investmentbolaget Industrivärden år 1943. Industrivärden fick överta bankens ägande i SCA, som köptes tillbaka från Axel Wenner-Gren som ägt bolaget ett tag, Ericsson, Fagersta, Kilsund och Almedahl. Ett företag som Ernfrid Browaldh startade var Timbro som fick namnen av hans barn Tore och Ing-Marie Browaldh. Bolaget skänktes senare till Näringslivets Fond.

1955 tog sonen Tore Browaldh (1917-2007) över som VD i banken och han kvarstod som detta till 1966 då han istället blev styrelseordförande. (något som ju inte är så speciellt eller konstigt som VA.se tycks anse) Under hans tid i ledningen hamnade banken i lönsamhetsproblem och redan innan han lämnade ordförandeposten 1978 startade Jan Wallander som VD en omfattande omstrukturering av bankens verksamhet.

Både far och son Browaldh hade under sin sammanlagt nästan 40 år långa tid i Handelsbankens ledning en lång rad styrelseuppdrag i Handelsbankgruppens olika storföretag och kan räknas bland sin tids mäktigaste finansmän. Tore Browaldh har också gett sitt namn till en stiftelse som förvaltas av banken.

Vidare är det väl troligt att alla människor som bär namnet Browaldh på något sätt är släjkt med de två bankdirektörerna, exempelvis läkaren Dag Browaldh, familjerådgivaren och psykoterapeuten Lisbeth Browaldh, fotbollspelaren Camilla Browaldh, Nanna Browaldh och innebandyspelaren Sanna Browaldh. Men det finns inte många direktörer vilket väl bekräftar den observation jag tidigare gjort om att direktörsdynastier utan ägande sällan varar längre (aldrig?) än två generationer. Något som är ovanligt också i ägarfamiljer, men det finns undantag.

Läs mer: Tvärsnitt, AV1, AV2, RT, PA, Handels, DI, AV3, SR, HD, GU, Wikipedia, ETC, Finspong,E24,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.