Bilförsäljningsfirmor ger sällan upphov till finansdynastier

I böcker om uppkomlingar i finansvärlden, nya miljonärer eller framgångsrika entreprenörer förekommer ibland bilförsäljare. Det har dock aldrig hänt att någon bilförsäljare på samma sätt som kläd- och varuhusägare blivit nån av Sverige stora finansfamiljer. Men familjen Philipson som en gång i tiden sålde Mercedes blev dock några av Sveriges rikaste på sin tid. En person i familjen räknas ju dessutom till kungens närmaste vänner.

Sålunda förekommer just familjen Philipson i en bok, Vem äger storföretagen av Sverker Lindström och Sten Nordin, utgiven 1977. Familjen Rejmes som äger Tage Rejmes Bil AB i Norrköpingförekommer i boken De framgångsrika familjerna från 1995 av Margaret von Platen. I boken De nya miljonärerna av Gustav Olivecrona från 1970 finns ingen bilhandlare, men däremot en bensinhandlare, Arne Sandberg som grundade Uno-X. Det är några stycken, inte många men ändå. Ingen av dem har lagt grund för någon mer långvarig och större finansgrupp i Sverige. Philipsons är borta och kan sägas ha ersatts av Hedin Bil (Anders Hedin Invest AB), ett betydligt mindre företag med omkring 850 anställda.

Det finns också väldigt många bilförsäljare i Sverige. En del säljer främst nytt som de ovan nämnd. En del säljer mycket begagnat. En sådan firma är en av Skånes större bilförsäljare, Mårtensson Bil, vars moderbolag heter Mårtensson Bila Holding AB. Det är ett mindre företag än de ovan nämnd och kommer sannolikt inte heller att ligga till grund för nån större kapitalansamling eller kapitaluppbyggnad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.