Lundbergföretagen

Grunden till Lundbergföretagen lades under andra världskriget. Precis som när det gäller många andra byggbolag (ex. SIAB, JM, Riksbyggen) som blev stora under miljonprogrammet. 1944 grundades Byggnadsfirma L E Lundberg  av Lars Erik Lundberg. Året därpå byggde byggnadsfirman sitt första hus vid Riksvägen i Norrköping. År 1946 ombildades den enskilda firman till aktiebolaget Byggnads AB L E Lundberg.

1952 bildades AB Katrineholms Husbyggen av Lars-Erik Lundberg. Företaget blev därmed ett systerbolag till Byggnads AB L E Lundberg. Förutom till Katrineholm expanderade Lundberg till många andra orter i mellansverige under 1950-talet. I huvudsak handlade byggverksamheten på denna tid om bostadsbyggen medan 1960-talet innebar en expansion till byggnation av kontors- och butiksfastigheter. 1969 hade Byggnads AB L E Lundberg och AB Katrineholms Husbyggen tillsammans 1 600 anställda.

På 1970-talet bildades ett moderbolag i koncernen, L E Lundbergföretagen AB. Byggverksamheten fokuserades på småhus och blev den centrala delen av koncernens affärer. 1972 hade Lundbergkoncernen 1 300 anställda.

Verksamheten i Lundbergföretagen var mycket lönsam och genererade vinster som till stor del investerades i aktier. På det sättet började Lundbergföretagens förvandling från fastighets- och byggbolag till finansbolag.Lundbergföretagen köpte kontrollen i byggföretaget SIAB, Östgötabanken och aktieposter i Alfa-Laval, Holmens AB, AB Custos och utvecklingsbolaget Incentive AB. 1983 börsnoterade koncernens moderbolag L E Lundbergföretagen AB. 1988 köpte Lundbergs en större aktiepost i Modo (nuvarande Holmen).

Lundbergs fick snart  (1993) kontroll över Modo och Holmen som fusionerades. Modo bytte namn till Holmen. Alfa-Laval köptes 1991 upp av Tetra Pak (familjen Rausing) och året innan såldes aktierna i Incentive. Byggverksamheten i Lundbergkoncernen såldes 1994 till SIAB och tre år senare fusionerade SIAB med NCC varvid Lundbergs blev stor aktieägare i NCC om än inte med någon som helst kontroll. Samma år, 1997, såldes Östgötabanken till Danske Bank. 1998 blev Lundbergs huvudägare i AB Cardo och Hufvudstaden AB. Familjen Lundberg hade från sitt utgångsläge med ett medelstort fastighets- och byggbolag i Norrköping nu utvecklats till en av Sveriges rikaste familjer tillika en av de stora finansfamiljerna. LE Lundbergföretagen är numera en finanskoncern med finans- och fastighetsverksamhet men utan egentlig byggverksamhet.

2010 såldes aktierna i NCC och 2011 andelen i Cardo. Istället köptes aktier i Skanska som kontrolleras av Handelsbanken/Industrivärden. Lundbergs har genom åren också köpt aktier i Handelsbankgruppens andra företag, exempelvis Industrivärden, Sandvik och Husqvarna.

Publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , , , , , ,, , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.