Kändisadvokaten Thomas Martinson

Thomas Martinson är en känd svensk brottmålsadvokat som försvarat många högprofilbrottslingar. En del sådana har han också umgåtts med privat. Vilket naturligtvis inte på något sätt är olagligt eller implicerar att Martinson skulle ägna sig åt något brottsligt. När en brottsling efter avtjänat straff kommit ut så är denne att betrakta som vilken medborgare som helst. Även om han heter Thomas Möller (som väl förresten aldrig är straffad för nånting, så han är inte ens en brottsling) och är (numera har varit) sverigepresident för Hells Angels.

Hösten 2003 med fortsättning in på 2004 var Thomas Martinson misstänkt för attha hjälpt den fängslade Stureplansmördaren Tommy Zethraeus med brottslig verksamhet. Han åtalades för grovt häleri:

Tommy Zethraeus dåvarande flickvän får strax efter Arningerånet en väska som innehåller 1,5 miljoner i kontanter. Pengarna slussas enligt åklagaren vidare till två svenskar som på 1990-talet agerade som ”bankirer” och penningtvättare åt svenska kriminella. Åklagaren misstänker att Martinson hjälpte bankirerna. För sina tjänster tog Martinson 400 000 kronor i betalt av Zethraeus.

Flickvännen fick ett Visakort och använde sedan kortet för att ta ut kontanter eller konsumera varor och tjänster för sammanlagt 388 000 kronor under knappt två år.
Chefsåklagare Stefan Bergmans sakframställan i går bestod bland annat av uppspelning och högläsning av den hemliga telefonavlyssningen. Flera av samtalen visar hur Zethraeus blir alltmer hotfull mot Martinson, speciellt sedan han fått klart för sig att alla pengar gått upp i rök. I stället för 1,1 miljoner kronor, sedan flickvännens konsumtion dragits av, fanns ingenting kvar på kontot.

– Du får ta ett snack med han och sen skickar vi upp en snubbe som drar en kula i benet på han så att han ser allvaret va, säger Zethraeus till en av sina kriminella kompisar.

Thomas Martinson nekar till alla anklagelser. I rättssalen satt han tillbakalutad, som vanligt klädd i tjusig kostym och håret bakåtkammat.

Vid rättegången som hölls under hösten 2004 frikändes dock Thomas Martinsonfrån alla anklagelser. Åtalet mot honom kritiserades skarpt av många advokater som menade att det var felaktigt från början till slut. Han har dock sen dess fått bära epitetet gangsteradvokaten. Kanske inte bara för att han försvarat sådanasom Milan Sevo utan för att han också umgåtts med en del av dem. Bland annat var han bjuden till Milan Sevos bröllop med Alexandra Djokic (dotter till Ratko Djokic) år 1999 där också Thomas Möller (Hells Angels) var en av de inbjudnaliksom Uppsalamaffians Stefan Eriksson och Johan Enander, den senare för ekobrott dömde Paul Mardirossian, Branko Stupar, Kujtim Berisa, Lee Grey Roos, Alexander Djokic, Mihajlo Raznatovic (son till krigsförbrytaren och gangstern Arkan) och Liam Norberg.

I april 2009 så var Thomas Martinson på ett annat bröllop. Då var det sonen Karl Martinson som gifte sig med Katarina Lundberg, dotter till en av Sveriges rikaste personer, Fredrik Lundberg. Detta bröllop gick av stapeln på lyxhotellet Zürserhof i Zürs i Österrike. På bröllopet var också prinsessan Madeleine med sin dåvarande pojkvän Jonas Bergström och prins Carl-Philip med sin dåvarande flickvän Emma Pernald.

En annan person som Thomas Martinson företrätt är den tidigare börsbolagsVD:n obert Rhodin som misstänktes för mord och anhölls år 2010. Denne var storägare till och VD i bolaget White Shark 2, ett företagsfiasko och eventuellt lurendrejeriföretag av stora mått. Den som Robert Rhodin var misstänkt för att ha mördat var styvfadern och affärspartnern Christer Rhodin som försvann år 2001. När Robert Rhodin häktades blev det ett slag direkt mot företaget vars aktier sjönk som en sten. Robert Rhodin var White Shark 2 och utan honom var det ett bolag som inte ens kunde behålla sitt uppblåsta värde. Nåt reellt värde fanns nämligen inte. Andra som förlorade pengar var fondkommissionären Mangold Fondkommission, fastighetsfifflaren Bernard von der Osten-Sacken samt dennes affärspartner Joakim Christiansson. Det blev dock aldrig något mordåtal. Åklagaren lade ner förundersökningen.

På Tomas Martinson advokatbyrå jobbar också en annan känd brottmålsadvokat, Michael Lindén som bland annat försvarade en 31-åring i rättegången om Västbergarånet och också den frikände fotbollsspelaren Dulee Johnson.

Jag vill också som avslutning påpeka att det inte finns några som helst belägg för att Thomas Martinsson skulle ha begått några som helst brott. Som känd brottmålsadvokat följer det att han försvarar kända brottslingar och lär känna en del av dem. Att umgås med eller träffa  brottslingar innebär inte att man själv är brottsling bara för det.

Läs mer: Jinge, SR, EX1, 2, AB1, 2, DPS, DN, Journalisten, Mediekritik,

Andra källor:
Bengt Ericson, Den nya överklassen, 2010
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?

PS. Milan Sevo är numera formellt misstänkt för inblandning i helikopterrånet DS.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.