Den tredje ägarfamiljen kring bolaget Kinnevik och idag den familj som i praktiken kontrollerar företaget som grundades av Hugo Stenbeck Sr, Wilhelm Klingspor I och Robert von Horn, även om familjerna Klingspor och von Horn också är aktiva i företagsgruppen.
Wilhelm Klingspor I var från början den som satsade mest pengar i Kinnevik. Hugo Stenbeck Sr som var den tidens främste affärsadvokat, stod för expertisen och ägde till en början en mindre del av företaget, men allteftersom kom han att äga allt större andel. Detta därför att Wilhelm Klingspor I finansierade underskottet i sina jordbruksföretag genom att sälja Kinneviksaktier till Stenbeck. Så småningom kom därmed Stenbeck i besittning av en större aktieandel än de andra familjerna och idag kan man säga att Stenbeck på egen hand kontrollerar företagsgruppen, även om det är uppenbart att de tre familjerna oftast agerar i samförstånd.
Hugo Stenbeck arbetade som advokat i samband med Kreugerkraschen, bland annat åt Wallenberg. Han passade dock på att för Kinneviks del ta kontroll över en del tidigare Kreugerbolag. Det var gentligen tänkt att den älsdste sonen till Hugo Stenbeck Sr, Hugo Stenbeck Jr, skulle ta över från fadern. Men sonen dog före sin far och istället kom den yngre sonen Jan Stenbeck, boende i USA, att ta över efter fadern. redan innan sin död var Hugo Stenbeck Sr iblanddad i en konflikt med dottern Margaretha, gift med Bertil af Ugglas, barnbarn till Laura Wallenberg som var syster till häradshövding Marcus Wallenberg, den som i praktiken lade grunden till Wallenberg-familjens stora makt. Konflikten med systern fortsatte när Jan Stenbeck tagit över och den andra systern, Elisabeth, gift Silfverstolpe, tog parti för Margaretha. Konflikten slutade med att systrarna köptes ur företaget och de två förekommer ofta på listningar över de rikaste personerna i Sverige. Så här skriver Stellan Björk om dessa motsättningar:
Dynastin Stenbeck har inte varit förskonad från problemen, tvärtom. Familjen skakades efter sfärgrundaren Hugo Stenbecks död av en mångårig bitter kamp om arvet och makten över imperiet mellan Jan Stenbeck och hans systrar Margaretha och Elisabeth. Konflikten påverkar fortfarande relationerna i familjen. Bolagsgruppen har utsatts för attacker, och haft successionsproblem. Men imperiet har överlevt och står i dag starkare än på länge.
När Jan Stenbeck oväntat gick bort i augusti 2002, endast 59 år gammal, enormt överviktig (minst 160 kilo), spådde många kommentatorer att företagsgruppen skulle spricka. Många trodde att Stenbecksfären stod och föll med Jan. Inte många trodde att äldsta barnet, den då endast 24-åriga Cristina, skulle kunna hålla samman gruppen.
Men olyckskorparna fick fel. När Jan Stenbeck gick bort var företagsgruppen på börsen värd cirka 40 miljarder kronor, i dag är alltså värdet över 140 miljarder. En imponerande utveckling.
Under sin tid som ledare i Kinnevik förvandlade Jan Stenbeck företaget till i huvudsak ett modernt medieföretag, med MTG, Millicom, Metro, Tele2 osv, från att ha varit ett företag med intressen i främst svensk basindustri som exmeplvis Sandvik och Korsnäs-Marma. Kinnevik äger visserligen än idag Korsnäs men Sandvik har man släppt kontrollen av.
Idag leds familjens intressen i Kinnevik och andra företag av Cristina Stenbeck, en av Jan Stenbecks döttrar. Detta medan sonen Hugo Stenbeck mer lever ett jetset-liv i överklassen. Den förmögenhet som barnen till jan Stenebck har förvaltas och kontrolleras till viss del genom en trust i Lichtenstein:
Forskare hävdar att endast några få procent av familjestyrda företag överlever tredje generationen. Så nu återstår att se hur det går för Cristina Stenbeck och hennes tre helsyskon. De är huvudägare till företagsimperiet som år 2005 omsatte 80 miljarder kronor, har runt 25 000 anställda och i skrivande stund har ett börsvärde på över 140 miljarder kronor.
Det finns ytterligare ett syskon. Ett halvsyskon. För ingen såpopera utan ett eller flera barn utom äktenskapet. Jan Stenbeck fick 1997 en son utom äktenskapet med en svensk kvinna, en son som alltså i dag är nio år gammal. Och som ärver ett kapital på över 300 miljoner kronor före skatter! Det gör honom till en av Sveriges rikaste nioåringar.
Fast han ligger en bra bit efter halvsyskonen Cristina, 29, Hugo, 27, Sophie, 26 och Max, 21, som alla är miljardärer. Detta om man räknar med det kapital som ligger i barnens trust i Liechtenstein, Sapere Aude Trust. En trust som man inte vet mycket om – till exempel hur den styrs, hur förmånsförordnandet ser ut, hur mycket kapital trusten egentligen disponerar etc.
Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.
Intressant?
Läs mer: Ny Teknik, Jusektidningen, Stellan Björk om sin bok om familjen Stenbeck, Klotband, Realtid1, Realtid2, Realtid3, Realtid4, Affärsvärlden1,Affärsvärlden2, Realtid5, Realtid6, Realtid7, Affärsvärlden3, Affärsvärlden4,Dagens PS, DN, E24, VA, Makthavare.se, ST, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om Stenbeck, Kinnevik, MTG, Milicom, Tele2,Jan Stenbeck, Hugo Stenbeck, Cristina Stenbeck, Korsnäs, Korsnäs-Marma,Ekonomi, Historia, Finansfamiljer, Samhälle
Ett svar på “Kinneviksdynastierna – familjen Stenbeck”