Wallenbergs makt – SEB

En fjärde byggsten i Wallenbergfamiljens makt vid sidan av stiftelserna, Investor och EQT är SEB. Banken är numera ett företag med fast förankring i Wallenbergsfären och man förvaltar en rad stiftelser och fonder som ofta äger kompletterande ägarposter i olika Wallenbergbolag. Banken skapades ursprungligen genom en sammanslagning av Wallenbergarnas gamla bank Stockholms Enskilda Bank med göteborgskapitalets flaggskepp Skandinaviska Banken år 1972. En sammanslagning som under årtionderna därefter ledde till en hel del spänningar inom svenskt näringsliv, mellan kretsarna kring Volvo och Wallenbergarna. Nåt som uppenbarligen ledde till att Wallenbergarna som så många gånger förr avgick med segern.

De största ägarna i SEB är Investor AB med 20,79% av aktiekapitalet och 20,88 % av rösterna, Tryggstiftelsen med 8,09 resp 8,17% och Alecta (tidigare SPP, andra delar av tidigare SPP är SPP Liv och SPP Fonder, både idag ägda av norska Storebrand) med 6,98 resp. 7,05%. utöver detta äger Wallenbergstiftelserna 1,51% av aktiekapitalet och 1,28% av rösterna, SEB:s fonder äger 1,58 resp. 1,60% och SEB-stiftelsen 0,71 resp. 0,72%. I styrelsen för SEB sitter kusinerna Marcus Wallenberg (Husky) och Jacob Wallenberg från familjen, Tuve Johannesson som ockå är rådgivare till EQT och utöver det har fler uppdrag i näringslivet. Andra i styrelsen är bl.a. Urban Jansson, Tomas Nicolin med många uppdrag i Ax:son Johnson-sfären, Carl Vilhelm Ros som också sitter i Ikeas (Ingka Holding) styrelse, Jesper Ovesen och Annika Falkengren (VD).

Tryggstiftelsen är det som en gång var det gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv och förvaltar en förmögenhet på totalt 150 miljarder kronor. Trygg Liv var en gång en del av försäkringsbolaget Trygg-Hansa. En av de största aktiägarna på den svenska börsen på 1970- och 1980-talen. SEB Trygg Liv AB är en separat organisation inom SEB som förvaltar Tryggstiftelsens tillgångar. VD är Anders Mossberg. Tryggstiftelsens aktier i SEB fungerar därmed alltså som en garanti för Wallenbergs makt över banken. På samma sätt är det förstås med SEB fonder och SEB-stiftelsen. Det är inte bara i SEB som stiftelserna fyller den funktionen utan även i mång andra bolag som familjen Wallenberg kontrollerar. SEB förvaltar också ett antal andra stiftelser. Magnus Bergvalls stiftelse är en av de större.

Läs mer: Flute, Newsdesk, E24_1, 2, SVD1, 2, RT, VA, AV, PQII,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett Svar på “Wallenbergs makt – SEB”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.