Wallenbergs, del 2 -familjen

Den andra delen om Sveriges och Europas viktigaste och mäktigaste finansfamilj, en familj som hållit sig kvar många generationer bland storfinansen i Sverige. Denna gång ska jag skriva lite om makthavarna i familjen idag. Då får man börja där maktens centrum är, i stiftelserna och det bolag som sköter majoriteten av stiftelserna tillgångar, Foundation Asset Management (FAM).

Den absolut viktigaste stiftelsen är K & A Wallenbergs stiftelse (KAW). I styrelsen för denna sitter familjemedlemmarna Peter Wallenberg, Peter Wallenberg Jr, Jacob Wallenberg (söner till Peter Wallenberg), Axel Wallenberg och Marcus Wallenberg (söner till Marc Wallenberg). Vidare sitter direktören Michael Treschow, som tidigare var gift med en Wallenbergättling, Björn Hägglund, Erna Möller, Bo Sundqvist och Jan Holmgren i styrelsen.

En annan viktig stiftelse är Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse (MMW) vars styrelse innehåller samma familjemedlemmar som KAW med Axel utbytt mot en annan, Mariana Risberg, dotter till Marc. Vidare sitter Håkan Mogren, Inge Johnson, Gösta Gahrton och Johan Stålhand i styrelsen.

Den tredje viktiga stiftelsen (Dock är den väsentlig mindre än KAW och MMW) för familjens maktutövning är Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond (MAW) i vars styrelse familjemedlemmarna Peter Wallenberg Jr, Axel Wallenberg, Caroline Ankarcrona och Andrea Gandet sitter. Övriga ledamöter är Johan Stålhand, Sven Strömqvist och Peder Wachtmeister. Den sistnämnde är förmodligen ockå en Wallenbergättling. Exakt samma styrelse återfinns också i flera av de andra mindre stiftelserna.

Av ovanstående personer ingår de flesta på ett eller annat sätt i FAM:s ledning. I styrelsen sitter Peter Wallenberg Jr, Johan Stålhand, Erna Möller, Axel Wallenberg och Lars Wedenborn (VD) och investeringskommitté är Johan Stålhand, Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Claes Dahlbäck, tidigare VD och styrelseordförande för Investor. I dotterbolaget Foundation Administration Management sitter Johan Stålhand, Axel Wallenberg och Peter Wallenberg Jr.

Det var stiftelserna och nu återstår Investor, EQT och banken SEB bland familjens maktorgan. Investors styrelse utgörs av familjemedlemmarna Peter Wallenberg (hedersordf), Jacob Wallenberg (ordf.) och Peter Wallenberg Jr, dvs Peter W. och hans söner. Vidare ingår Börje Ekholm (VD), Anders Scharp (v. ordf.), Sune Carlsson, Håkan Mogren, O. Griffith Sexton, Lena Treschow Torell, Grace Reksten Skaugen och Sirkka Hämäläinen.

Medan Jacob Wallenberg och hans yngre bror Peter alltså tar hand om Investor återfinns Marcus Wallenberg och hans bror Axel bara i stiftelserna. Det avspeglar sig också på i vilka bolag de representerar familjen i:

 • Jacob Wallenberg, KAW, MMW, Investor, Atlas-Copco, SAS, SEB, ABB, Nobelstiftelsen och Coca-Cola
 • Peter Wallenberg Jr, KAW, MMW, MAW, FAM, Investor, Grand Hotel (VD i detta dotterbolag till Investor), Scania, GM Norden, SEB Kort AB och Stockholmsmässan
 • Axel Wallenberg, KAW, MAW, FAM
 • Marcus Wallenberg, KAW, MMW, SEB, Saab, Electrolux, Ericsson, AstraZeneca, Stora Enso,

Av övriga makthavare i Wallenbergsfären märks följande personer och deras styrelseuppdrag:

 • Anders Scharp, Investor, SKF, Alecta, Nedermans
 • Börje Ekholm, Investor, Scania, Ericsson, Husqvarna, EQT, KTH Holding, Chalmersinvest
 • Sune Carlsson, Investor, Atlas-Copco, Autoliv
 • Håkan Mogren, Investor, AstraZeneca, MAW, Groupe Danone
 • Lena Treschow Torell, Investor, Micronic Laser Systems, Saab, Chalmers, ÅF, SKF
 • Lars Wedenborn, FAM, SKF, Grand Hotel, Novare
 • Michael Treschow, KAW, ABB, Ericsson, Unilever NV, Unilever PLC
 • Johan Stålhand, FAM, MMW, MAW samt fler av de mindre Wallenbergstiftelserna, Ekhagastiftelsen, Ruth och Richard Julins stiftelse, Sophiahemmet, Radiumhemmets fonder,
 • Leif Östling, SKF, Scania
 • Sören Mellstig, EQT, Aleris, Gambro, Vatus Medical, Munters, Trelleborg, Ferrosan, Rindi Energi
 • Johan Bygge (finansdirektör i Investor), EQT, Novare, Getinge, Isaberg Rapid, Hi3g
 • Lennart Johansson (Investors ledning), Saab, Mölnlycke, IBX,
 • Johan Röhss, Mölnlycke, Kunskapsskolan, Caridian BCT,
 • Karl Swartling, IGC, Aerocrine, Affibody, AirPlusTV, Atlas Antibodies, Cambio Healthcare, Cellectricon, Global Health Partner, Mando, Neuronova, OnePhone, Sörman,
 • Thomas Eklund, IGC, Åmic, Biotage, Carmel Pharma, Memira, Neoventa, Scibase, Swedish Orphan Int.,
 • Peter Korsholm, EQT, ISS, BTX, Caridian BCT,
 • Jan Ståhlberg, EQT, Dako, Carl Zeiss Vision, SSP, Sanitec
 • Caspar Callerström, EQT, Scandic, Munksjö,
 • Harry Klagsbrun, EQT, Niscayah, Duni,
 • Thomas von Koch, EQT, Gambro, Kabel BW
 • Conni Jonsson, EQT
 • Petri Sandell, EQT, Candyking, Munksjö, PaloDEx, SSP

Johan Röhss som nämns i listan är en person som härstammar från en av 18oo-talets större finansfamiljer, familjen Röhss i Göteborg som bland annat donerade grunderna till det som idag är Röhsska museet och ägde intressen i olika skogsindustrier i Norrland. Nämnas kan också att Marcus Wallenberg är gift med Fanny Sachs, syster till Daniel Sachs och från den finansfamilj som jag skrivit om i inlägget om dynastin Sachs och att hans mor föddes Wehtje, en familj som på 1960-talet var en av de ledande finansfamiljerna i Sverige.

Läs mer: AB1, AB2, AB3, DagensPS1, HD1, VA1, NejTillEU1, E24_1, Fokus, MakanAmini, Affärsvärlden1, Realtid1, HD2, Realtid2, NejTillEu2, Affärsvärlden2, Affärsvärlden3, VA2, target=”_blank”>Restauratören, DagensPS2, Realtid3, VA3, E24_2, Realtid3, Aktiespararna, VA4, Affärsvärlden4, DagensPS3, Affärsvärlden5, E24_3, Ny Teknik, SDS, Affärsvärlden6, VA5, Affärsvärlden7, Affärsvärlden8, VA6, Affärsvärlden9, Affärsvärlden10, AB4, E24_4, E24_5, Affärsvärlden 11, E24_6, Affärsvärlden12, VA7, Privata Affärer, Bohusläningen,

Ursprungligen publicerad på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.