Wallenbergs, del 1

I alla genomgångar av svenskt näringsliv och ägandet i detta sen koncentrationsutredningen på 1960-talet har familjen Wallenberg varit den överlägset mäktigaste finansgruppen och finansfamiljen. Aldrig hotad på toppen av någon annan finansgrupp.

Så är det fortfarande. I företag som Wallenberg har majoritetsintresse, dominerande minoritetsintresse, starkt minoritetsintresse eller kontrollerar tillsammans med någon annan finansgrupp arbetar i dagsläget omkring en miljon människor, eller cirka 970 000. Det gör gruppen till den överlägset största svenska finansgruppen. Samma sak gäller om man ser till de ekonomiska tillgångarna i det som är Wallenbergfamiljens maktinstrument, stiftelserna med K & A Wallenbergs stiftelse i spetsen, Investor AB och dess dotterbolag Investor Growth Capital (IGC) samt det av Investor helt beroende och delvis ägda EQT.

De största bolaget som familjen har intressen i är ISS A/S med 440 000 anställda som ägs till 50% av EQT och till 50% av Goldman Sachs. Bolaget är på grund av att Investor äger 33% i EQT Partners AB (Bolaget som kontrollerar EQT-fonderna) att betrakta som ett dominerande minoritetsintresse för familjen Wallenberg. Andra storföretag där familjen har ett dominerande minoritetsintresse är Investor självt där stiftelserna och familjen äger 48,18% och SEB-fonder äger 5,54%. I SEB med 20 000 anställda äger Investor 20,8%, vilket också är ett dominerande minoritetsintresse. Övriga dminerande minoritetsintressen ärAtlas-Copco (Investor 21,2%) med 33 000 anställda, Husqvarna (Investor 27,9%, SEB-fonder 1,8%) 16 000 anställda, Electrolux (Investor 28,2%, SEB-fonder 2,0%) 57 000 anställda, Gambro (Investor 50%, EQT 50%) 8 000 anställda, Mölnlycke med 6 100 anställda, Saab (Investor 38%, Stiftelserna 6,1%, SEB-fonder 2,0%) 13 700 anställda, SKF (Stiftelserna 29,1%, SEB-fonder 3,9%) 42 900 anställda, ABB (Investor 7,2%) med 112 000 anställda, Sanitec (EQT 89%) 9 100 anställda, Scandic Hotels (EQT 100%) 6 400 anställda och Aleris AB (EQT 100%) med 5 000 anställda.

Några större företag som Wallenbrgs kontrollerar tillsammans med andra ägargrupper är, förutom ISS A/S som jag nämt ovan, Ericsson (Investor 19,5%, SHB-gruppen har 198,8%) med 75 000 anställda, Sony-Ericsson 7 000 anställda, Stora Enso (Wallenbergstift. 26,6%, Finska staten äger 25%) 36 000 anställda, Astra Zeneca (Investor 3,5%) 67 000 anställda och Carl Zeiss Vision (EQT 50%, Carl Zeiss AG äger 50%) med 10 400 anställda.

Investor Growth Capital
äger majoriteten i och kontrollerar en mängd mindre företag i främst Sverige, Finland, USA och Kina med nånstans mellan 10 000 och 20 000 anställda. Många av dessa bolag är små och relativt nya och har behov av kapitaltillskott för att kunna växa. Detta kapital står då IGC för. Normalt säljs innehavet i bolagen efter ett par år.

EQT är vad man brukar kalla ett Private Equity-bolag. Det är ett bolag som satsar pengar i företag som behöver omstruktureras. Företag som kanske haft lönsamhetsproblem eller nån annan typ av problem under några år. Normalt säljs även dessa innehav efter några år, men det varierar. Det förekommer att bolag som ägs av Private Equity-fonder/bolag styckas up och säljs med stor förtjänst eller att bolagen i praktiken plundras på tillgångar för att ägarna ska tjäna så mycket som möjligt på kort tid. EQT investerar främst i företag i Tyskland, Skandinavien och Kina. EQT kontrollerar fonder på omkring 11 miljarder euro (cirka 100 miljarder SEK), en stor del av dessa pengar kommer från Investor.

Investor som ägare kapitalplaceringar av två sorter, dels mycket långsiktiga så kallade kärninvesteringar, mindre långsiktiga operativa investeringar och vad man kallar Private Equity-investeringar via bl.a. IGC. Investeringar som snarare ser ut som att man erbjuder venture capital, dvs riskkapitalplaceringar i relativt nya företag. Rena Private Equity-investeringar görs främst via EQT. Sista juni 2008 hade Investor investeringar på total närmare 140 miljarder kronor, inklusive IGC men exklusive EQT.

Wallenbergstiftelsernas investeringar och placeringar sköts till stor del via Foundation Asset Management (FAM). Den sista december 2007 hade stiftelserna tillgångar på nästan 57 miljarder SEK som hanterades av FAM. Utöver detta finns ytterligare tillgångar som dock är mindre i storlek.

Totalt har familjen Wallenbergs maktbolag och olika stiftelser alltså över 290 miljarder kronor i investeringar. Värdet varierar ju med börskurserna, men uppenbart är att ingen annan svenska finansfamilj eller ägargrupp ens kommer i närheten av detta. De utlandsboende familjerna Rausing och Kamprad är förmodligen de som kommer närmast. Familjens privata förmögenheter är dock i jämförelse med många andra rika människors inte så imponerande. Klart är dock att de långt ifrån behöver svälta.

Läs mer om dynastin Wallenberg: Affärsvärlden1, E24_1, Privata Affärer1, Privata Affärer2, Affärsvärlden2, E24_2, Ny Teknik, DI, AB, Aktiespararna, ETC, Dagens PS, SR, Affärsvärlden3, Affärsvärlden4, Realtid,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på “Wallenbergs, del 1”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.