Ägarutredningen – Wall

Efter betydande aktieförvärv under 1970-talet omfattade Beijerinvests större ägarintressen år 1979 dels den helägda koncernen Beijer Handel Industri med drygt 7 000 anställda samt majoritetsposter i Wilhelm Becker, Wilhelm Sonesson och Kockums Jernverk, dels kontrollposter i bl. a. Boliden, Beijer Byggmaterial och Persöner.

I det dittills största företagsförvärvet i svenskt näringsliv förvärvades Beijerinvest år 1981 av Volvo. Två år senare lät Volvo börsintroducera ett investmentföretag med namnet Investment AB Beijer, vars huvudsakliga tillgångar utgjordes av dels en större aktieportfölj, dels ett par helägda dotterföretag som tidigare återfanns inom Beijerinvest.

Anders Wall var sedan mitten av 1960-talet verkställande direktör i Beijerinvest och byggde vid mitten av 1980-talet upp en stark ägarposition i Investment AB Beijer. Via ett röststarkt innehav i investmentföretaget Argentus har Wall successivt ökat sin kontroll över Beijer, en utveckling som kulminerade under år 1987, då Argentus lade ett bud på samtliga utestående aktier i Investment AB Beijer. Under år 1988 har Wall-gruppen sålt ut större aktieposter i Skandia och Munksjö, varför Anders Wall hösten 1988 i huvudsak kontrollerar de helägda dotterföretagen, främst Kebo.

Ägarutredningen SOU 1988:38

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.