Ägarutredningen – Skanska

Företagsgruppen Ahlsell-Euroc-Cementgjuteriet var en ny ägargrupp i Industriverkets undersökning SIND 1980:5. Vid slutet av 1960-talet innehade den största ägaren (familjen Wehtje) i byggmaterialföretaget Euroc endast ett par procent av aktiestocken. Euroc var största ägare i Skånska Cementgjuteriet, med omkring 40 % av röstetalet.

Under 1970-talets första hälft ansåg ledningen för Skånska Cementgjuteriet att den instabila ägarstrukturen i Euroc skulle kunna leda till att oönskade ägare, via Euroc, tog kontroll över Skånska Cementgjuteriet. I syfte att hindra en sådan utveckling bildades år 1974 tre förvaltningsföretag Opus, Protorp och Laverna som övertog stora aktieposter i Euroc och Cementgjuteriet. De senare företagen blev samtidigt kontrollerande ägare i förvaltningsföretagen som till följd av det ömsesidiga ägandet i praktiken var självkontrollerande. Även landets största VVS-grossist, Ahlsell & Ågren, knöts till konstellationen . Senare lämnade såväl Laverna som Ahlsell gruppen.

Under 1980-talet har Cementgjuteriet, som bytt namn till Skanska, allt mer kommit att framstå som gruppens dominerande företag. Skanska är bl. a. en av landets största fastighetsägare och innehar också en betydande aktieportfölj. Skanska var år 1985 största ägare i Euroc, Graningeverken, Sandvik och SKF vid sidan om släkten Wallenberg samt i Custos, som bl. a. är dominerande ägare i fastighetsbolaget Hufvudstaden. Senare har Skanska också blivit största ägare i bygg- och fastighetsföretaget JM.

Ägarutredningen SOU 1988:38

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.