Per Bystedt – IT och AIK

Per Bystedt föddes 1965 i Stockholm och är son till Gösta Bystedt (1929-2004) som var VD i Electrolux mellan 1975 och 1986. Därefter satt han i styrelsen för företaget i många år. Gösta Bystedt hade utöver uppdragen i Electrolux många andra styrelseuppdrag inom det svenska näringslivet, främst inom olika Wallenbergföretag.

Sålunda föddes Per Bystedt rakt in i den svenska direktörs- och kapitalisteliten. Direkt efter examen från Handelshögskolan år 1989 fick han jobb inom Stenbeck-gruppens företag där han kom att arbeta med uppbygget av MTG. Han var VD för produktionsbolaget Trash Television 1992-94, och därefter ZTV 1994-96. Från 1995 gick han även in som VD för TV3 Broadcasting Group. Parallellt med arbetet på MTG engagerade sig Bystedt 1995 i internetbolaget Spray tillsammans med en grupp kurskamrater från Handels. 1997 tog han steget över till att börja arbeta heltid som VD för Spray där han stannade till år 2000.

1998 fusionerades Sprays konsultverksamhet med det US-amerikanska Razorfish och portalen spray.se lanserades. Svenska Spray ägde därefter hälften av det US-amerikanska Razorfish. Portalen lanserades även i Norge, Tyskland, Frankrike och Italien. Man tog sig även in på den danska marknaden genom förvärv av Jubii. Per Bystedt tog plats i styrelsen för Razorfish.

Spay börsnoterades aldrig i Sverige men det delägda bolaget Razorfish kom att noteras på Nasdaq-börsen i USA. Börsnoteringen av Razorfish var ytterligare ett exempel på den vansinniga värdering som gjorde på IT-företag under den galna IT-bubblan. Värdet av aktierna steg som en raket utan att detta motsvarades av några egentliga värden i företaget.

Bland de företag som år 1999 skaffade sig intressen i Spray Ventures fanns Wallenbergs Investor. Som VD i bolaget utsågs i juni år 2000, Daniel Sachs, svåger till Marcus Wallenberg. Han tog över efter Per Bystedt, som ju också kommer från en med Wallenbergs allierad familj. 

2000 blev Spray.se uppköpt av Lycos Europe, men namnet byttes inte ut på den svenska marknaden. 2001 tog man sig in på ADSL-marknaden, en verksamhet som utökades 2004 då man köpte den svenska delen av TiscaliRedan år 2000 så fick de flesta av Spray:s ledamöter i Razorfish styrelse avgå och bolaget distanserade sig från det svenska ägarbolaget i samband med att man förutsåg ett dåligt resultat.

2005-2008 var Per Bystedt VD för telefonföretaget Neonode. Ett uppdrag som väl inte gick så mycket bättre än det gick med Spray med tanke på att den svenska delen av Neonode gick i konkurs. Det US-amerikanska moderbolaget Neonode Inc finns dock kvar och har Per Bystedt som styrelseordförande. Han har inga vidare meriter som företagsledare kan man väl säga, men i Computer Sweden i februari 2000 höjdes han till skyarna liksom alla de andra så kallade IT-profilerna. Och en del kanske anser att det är en framgång i sig att ha varit VD resp styrelseordförande för två företag, Neonode och Razorfish, noterade på Nasdaq-börsen i USA. Fast rik är han likförbannat och vad det verkar aktiv i ett nytt svenskt bolag med namnet Neonode Technologies AB som fortsätter utvecklingen av Neonodes pekskärmsteknik.

Bystedt sitter idag i ett antal företagsstyrelser och är en av huvudägarna och styrelseledamot i AIK Fotboll AB. Kanske kan han anses ha skött det uppdraget lite bättre än sina VD-jobb, eller? Han sitter dock inte i styrelsen för AIK Fotbollsförening (AIK FF) där dock en tidigare talesman för Hells Angels sitter, Johan Segui. Segui har tidigare också varit ordförande i Black Army. Under den tid som Segui var medlem i Hells Angels tycks han också ha varit ordningsvakt och matchvärd för AIK. AIK FF äger 53% av aktierna i AIK Fotboll AB där Per Bystedt är styrelseordförande. Han ska dock avgå i samband med nästa årsstämma för företaget.

Läs mer om Spray i inlägget om Jonas Svensson och Spray.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.