Einar Mattsson

Einar Mattsson (1904-2001), storebror tlll John Mattson arbetade som byggnadsarbetare på 1930-talet hos bl.a. byggmästare Anders Andersson, men grundade 1935 ett eget byggbolag, Einar Mattsson Byggnads AB. Från första början byggde företaget främst enfamiljshus men på 1940-talet övergick man till att i huvudsak bygga flerfamiljshus.

Einar Mattsson, som nämns bland de nyrika i en uppräkning i Gustaf Olivecronas bok De nya miljonärerna från 1971, har donerat pengar till en stiftelse, som delar ut pengar för studier för byggfolk, och som kontrolleras av Arkitekturmuseet.

Idag ägs företaget av hans ättlingar med efternamnet Ränk. Precis som med hans bror och byggmästare som Allan Skarne och Anders Diös kom miljonprogrammet att göra Einar Mattsson rik. Och hans ättlingar, som dottern Marianne, gift Ränk, finns oftast med bland Sveriges 100 rikaste i olika listningar. Hennes son Stefan Ränk är för närvarande VD i familjeföretaget som numera är främst fastighetsägare och inte byggbolag.

År 2008 köpte Einar Mattsson Byggnads AB hela det fastighetsbestånd i Hjulsta som ägdes av det allmännyttiga bolaget AB Svenska Bostäder. Försäljningen medförde att socialdemokraterna hoppade av det politiska samarbetet, Järvadialogen, kring bostadsfrågan på Järvafältet och hur området ska utvecklas, det så kallade Järvalyftet. Köpet innebar att Einar Mattsson ökade antalet lägenheter i av bolaget ägda fastigheter med 30%, från 4 000 till 5 200.

Einar Mattsson Byggnads AB, via ett dotterbolag har dessutom under 2009 köpt aktier i det bolag, JM AB, som en gång grundades av Einar Mattssons yngre bror, John Mattson. Ett aktieinnehav som, enligt förteckningen på JM:s hemsida, dock tycks ha avyttrats igen.

Läs mer: SVTFastighetstidningen, Fastighetsaktien, Fastighetsvärlden, FSVE, Newsdesk, Byggindustrin, SR, AV1, 2, AB,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.