Tobissons

I Göteborg på 1970-talet fanns det en rad med obskyra fastighetsägare i centrala staden. Medan miljonprogramsområdena, såväl i förorterna som i centralare delar av Göteborg ägdes av de allmännyttiga och kommunalägda bolagen Bostads AB Poseidon, Familjebostäder och Göteborgs Bostads AB (Bostadsbolaget), av bostadsrättsföreningar anslutna till HSB eller Riksbyggen eller av de stora bygg- och fastighetsbolagen som Wallenstam, Kullenberg, Alexandersson, Rosén med flera så ägdes innerstadens fallfärdiga hus till stor del av det offentligt kontrollerade bolaget Göta Lejon och av mindre nogräknade mindre fastighetsägare och spekulanter.

En ökänd fastighetsägare var K.A. Andersson som såg till att bara ha andrahands, tredjehands eller ännu avlägsnare hyresgäster i sina hus. Utan att officiellt godkänna det hela förstås. Det bodde alltså i stort sett bara rättlösa hyresgäster i KA Anderssons hus med följden att denne aldrig reparerade nånting, aldrig åtgärdade felanmälningar osv. Husen förföll alltså så sakta om inte de boende själva såg till att fixa och reparera.

Nästan på samma sätt var det också i Göta Lejons fastigheter, där man inte förvänatdes ha riktiga kontrakt utan baar rivningskontrakt med kort uppsägningstid. Det fanns dock möjligheter att få riktigt kontrakt genom att inofficiellt, vid sidan av de gängse kanalerna, kontakta en speciell person på Göta Lejons kontor, Jan Sundberg (har för mig han hette så), som faktiskt var chef för bolaget.

Utöver detta fanns det några andra spekulativa och nolltaxerande fastighetshajar i 1960-talets- och 70-talets Göteborg. Det var bl.a. Möbel-Tiberg ute i Majorna och familjen Tobisson. Den mest kände företrädaren för nämnda nolltaxerarfamiljen var den mångårige moderate toppmannen Lars Tobisson som kommit ut med sina memoarer. Lars Tobisson var i likhet med sin far och sin bror Olle Tobisson ständig nolltaxerare på samma sätt som Jan Pehrsson. En specialitet för både Tiberg och Lars Tobissons far och bror var att hyra ut smålägenheter för dyra pengar till prostituerade. Sålunda var både Tibergs hus på Bangatan i Majorna och Pettersson & Katz-huset vid Kungstorgets som länge ägdes av Tobissons fulla med prostituerade kvinnor som tvingades betala ockerhyror.

Olle Tobisson och andra ur familjen är ännu idag fastighetsägare i Göteborg och överlevde sålunda fastighetskraschen i början av 1990-talet. De äger bl.a. fastigheter i Kommendantsängen, Johanneberg, Lorensberg och andra centrala stadsdelar. Även brodern Lars Tobisson ärfastighetsägare med inblandning i en mängd kommanditbolag, oftast tillsammans med syskon och ingifta i familjen.

Läs mer: Newsdesk, AB, NM, DN, SVD, AB, Alba,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.