Gränges

Trafik AB Grängesberg-Oxelösund bildades 1896 genom sammanslagning av flera, tidigare utalndsägda, gruv- och järnvägsföretag. Skandinaviska Kredit AB spelade en stor roll för bolagets bildande utan att skaffa sig något dominerande ägande i företaget. Grängesberg var dock redan från sammankopplat med Skandinaviska Kredit och dess styrelser hade oftast flera gemensamma ledamöter. 1920 satt exempelvis Jonas Kjellberg, Herman Mannheimer och Erik Frisell i bägge styrelserna. Samma år hade bolaget 1700 anställda.

Grängesbergsbolaget fick från början ett väldigt spritt ägande och den svenska börsen kan sägas ha skapats för att organisera handeln med aktier i bolaget.

1903 köpte Gränges aktiemajoriteten i Gellivare malmfält och LKAB och 1907 såldes hälften av ägandet i LKAB till staten. Gränges skulle dock fortsätta sköta verksamheten.

På 1920-talet skaffade sig dock Kreuger starka intressen i bolaget, men vid Kreugerkraschen 1932 återgick bolaget till en tillvaro utan dominerande ägare och kom att i 47 år (1930-1977) bli styrt av sina starka direktörer och styrelseordföranden, Martin och Erland Waldenström, far och son. Kopplingen till Skandinaviska Kredit / SKandinaviska Banken fortsatte samtidigt stabilt.

1927 skaffade bolaget sina första gruvor utomlands, i Algeriet. Dessa nationaliserades 1966 efter att landet befriat sig från Frankrike.

1957 köpte staten ut Gränges ur LKAB. Bolaget fick 900 miljoner. En jättesumma som användes till att bygga ett nytt stålverk i Oxelösund och att investera i gruvbrytning i Liberia. Det senare var det så kallade LAMCO-projektet, en av världens största gruvor i ett av världens fattigaste länder. Nedläggningen av gruvor, militärkupper och andra sociala problem ledde till det förlamande, barbariska och brutala inbördeskrig som skakade Liberia i många år. 1989 stängdes LAMCO:s gruva i Mount Nimba. Nu ska dock Nimbagruvan öppna igen med Arcelor-Mittal som ägare.

1968 hade Grängesbergsbolaget 16 000 anställda och kan anses ha varit en av de större ägargrupperna i Sverige. Året efter köptes Svenska Metallverken och 1970 hade man totalt 26 000 anställda med 30 000 anställda 1976 då även Sapa köptes. men nu gick bolaget dåligt och sämst gick stålverket i Oxelösund. Detta sålde man till det statliga bolaget SSAB som också övertog Domnarvet från Stora Kopparberg. 1980 övertogs företaget av Electrolux och introducerades på börsen år 1995 som Gränges AB efter uppköp och omstruktureringar.

Idag är företaget i första hand ett aluminiumbolag som ägs av Orkla ASA, som köpte företaget år 2005, och familjen Hagen. Hela bolaget är omdöpt till Sapa och har 15 000 anställda.

Läs mer: SNS, Wikipedia om TGOJ, Finspång, Kommandobryggan, AV1, Yekepa, AV2,

Andra källor:
Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963
Jan Glete, Ägande och industriell omvandling,1987
Sverker Lindström/Sten Nordin, Vem äger storföretagen, 1977
Råvarugruppen, Plundring eller Planhushållning, 1980
Svensk Industrikalender 1921

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.