Åhlén

Johan Petter Åhlén

Johan Petter Åhlén

Johan Petter Åhlén (1879-1939) var son till lantbrukaren Marits Anders Andersson och Brittas Karin Christoffersdotter, och tog själv namnet Åhlén efter födelseförsamlingen. Han gifte sig 1903 med Elin Maria Charlotta Brolin och fick med henne sönerna Gösta Mauritz Åhlén (1904-86) och Anders Ragnar Åhlén (1906-80), som båda senare blev VD:ar vid hans företag.

Sin affärsbana började han redan under skolåren som återförsäljare åt postorderfirman John Fröbergs accidentstryckeri & stämpelfabrik.

Åhlén & Holm grundades av J.P. Åhlén tillsammans med farbrodern Erik Andersson (senare Erik Holm) som ett postorderföretag i orten Insjön i Dalarna år 1899. Från år 1902 var han dock ensam ägare av företaget. Han grundade också bokförlaget Åhlén & Åkerlund 1906 tillsammans med Erik Åkerlund och sedan ett veckotidningsförlag (Åhlén & söners förlag) år 1931 efter att han blivit utköpt ur Åhlen & Åkerlund tio år tidigare. Förlagsverksamheten kom dock snart att tas över av Bonniers och J.P. Åhlén koncentrerade sig på varuhusen. 1915 flyttade Åhlén & Holm sitt huvudkontor från Insjön till Stockholm.

1932 grundade Johan Petter Åhlén också Tempo, en lågprisvaruhuskedja. Han investerade också i en del mindre företag, däribland Svenska Yllekoncernen AB. Vid J.P. Åhléns död 1939 tog sonen Gösta Åhlén över ledningen i familjeföretaget. 1954 grundades Åhlénstiftelsen av Johan Petter Åhléns änka Maja tillsammans med barnen Gösta, Ragnar och Gunvor Åhlén.

Bröderna Ragnar och Gösta Åhlén bildade 1958 stiftelsen Aktietjänst med syftet att främja aktiesparandet i Sverige. I maj 1958 startade stiftelsen tre fonder under namnet Koncentra. En av dessa var en så kallad öppen fond, vilket innebar att den var öppen för löpande insättningar och uttag och motsvarade dagens investeringsfonder. Bröderna Åhlén inspirerades av USA där fondsparandet hade vuxit under 1940-talet. Aktietjänst och Koncentrafonderna var Sveriges första aktiefondsförvaltare och aktiefonder.

Åhlén & Holm expanderade snabbt till att bli det största varuhusföretaget i Sverige och hade år 1963 hela 6 200 anställda. Svenska Yllekoncernen AB som familjen ägde 10% av hade nästan 1 300 anställda. Vid samma tid beräknades familjens förmögenhet till 80 miljoner kronor plus att Åhlénstiftelsen hade en förmögenhet på 25 miljoner. 1962 lades postorderverksamheten ned. Gösta Åhlén satt under många år i Handelsbankens styrelse.

1965 övertogs konkurrenten AB Herman Meeths och 1976 fusionerades Åhlén & Holm med NK och bildade företaget som från 1980 hette JS Saba AB. 1980 /82 bröts NK ur som ett eget företag. Idag ägs företaget av familjen Ax:son Johnson.

Svenska Yllekoncernens tillverkning togs år 1966 över av Saxylle-Kilsund AB.

Andra källor:

  • C.H. Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, 1971
  • Jan Glete, Nätverk i näringslivet, 1994

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på “Åhlén”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.