Johansson – Algots

Johansson var en textilindustrifamilj som 1963 kontrollerade ett bolag med omkring 3 000 anställda var familjen Johansson och deras företag Algot Johansson AB, mer känt som Algots.

Företaget grundades av gårdfarihandlaren, knallen, Algot Johansson (1886-1978), år 1907. 1910 började företaget att sy kläder i mindre skala. Företaget expanderade genom att anlita hemsömmerskor som till en mycket låg lön sydde kläder. Efter hand byggdes dock en stor konfektionsfabrik upp i Borås.

Under 1930-talet samarbetade Algot Johansson bland annat med en tysk nazispion, Albert Sonntag. Efter kriget kom denne tillbaka till Borås för att arbeta på företaget igen. Detta efter att Algot mutat stadsfullmäktiges ordförande i Borås, tillika facklig ombudsman och en ombudsman till. Efter att denne skandal avslöjades fick Sonntag åka tillbaks till Tyskland igen.

1937 blev företaget aktiebolag och sönerna Göte, Elis, Arne och Åke Johansson aktieägare och styrelsemedlemmar. Från 1957 var Göte Johansson VD. 1966 startade Algots sin expansion utomlands och tillverkningen började avvecklas i Borås. Företagets expansion kontrasterade kraftigt mot resten av den svenska textilindustrin som under denna tid gick kraftig kräftgång och hade stora ekonomiska problem.

1970 fanns det nästan 3 500 anställda i företaget och 1972 fick bolaget bidrag av staten för att starta textilfabriker i Norrland, Algots Nord. Det blev aldrig så mycket av detta försök (men som mest anställdes flera hundra arbetare), utan det mesta av pengarna hamnade via ljusskygga affärer direkt i fickorna på familjen Johansson. 1977 gick hela företaget i konkurs och togs över av statliga Eiser-koncernen. Familjen Johansson med Göte Johansson i spetsen dolde företagets ekonomiska sitution för omvärlden och kunde avveckla sitt eget aktieinnehav innan kraschen. Innan kraschen försvann familjen utomlands med pengarna och bolaget var i extremt dåligt skick rent ekonomiskt. Därefter avvecklades det hela under statlig ägo.

Källor utöver länkat:
Pockettidningen R, nr 6 1978, Svindlande höjdare
Veckans affärer, Årsbok 1969
Jan Glete, Nätverk i näringslivet, 1994

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.