Kinneviksdynastierna – familjen von Horn

Den i ekonomiska sammanhang minst kända av Kinneviks grundarfamiljer De två andra är Stenbeck och Klingspor. I kändisvärlden i Stockholm kring Stureplan däremot kanske den mest kända av de tre grundarfamiljerna. Medlemmar ur familjen figuerar titt som tätt på kändisfester och sajter med bilder från fester och restauranger bland överklassen i Stockholm och i listningar av de rikaste.

Flera familjemedlemmar är dock ännu idag involverade i företagsverksamheten, även om ingen just nu sitter i Kinneviks styrelse. Rickard von Horn (1954-) liksom hans kusin Edvard on Horn (1943-) är dock verksamma i styrelser för olika dotterbolag inom Kinnevik, där den senare tills för ett år sen också satt i styrelsenoch ofta representerar familjen på bolagsstämmorna. Rickard å sin har varit verksam i telefonbolaget Viking Telecom, numera Phonera AB. Det är han inte längre.

Både Rickard och Edvard är alltså barnbarn till Robert Von Horn som grundade Kinnevik tillsammans med Wilhelm Klingspor I och Hugo Stenbeck Sr. Edvard von Horn är dessutom gift med ett barnbarn till Axel Wallenberg, Anna Madeleine (1946-). Hon är därmed kusin till fäderna till de två kusinerna Jan och Per-Olof Söderberg samt syssling till Peter Wallenberg den äldre (om jag nu inte fattat alldeles fel). Även Edvards bror Johan von Horn (1941-) är och har varit aktiv i diverse styrelser i Kinnevikssfären. Vilket förstås också deras far Knut von Horn (1907-1990) och hans bror Bo von Horn (1923-) var. Den senare är Rickard von Horns far. I vilket fall som helst är den svenska eliten en mycket liten grupp människor som är släkt med varandra på en mängd olika sätt.

Edvard von Horn äger också Hjelmarsnäs gård, men den drivs av hans dotter Helene von Horn Ljungdahl (1972-) och hennes man, Lars-Olof Ljungdahl (1972-) och familjen är engagerade i Lokastiftelsen med Loka Brunn, vars näringsverksamhet dock övertagits av Spendrups.

Familjen von Horn tillhör en grupp av familjer som gärna skulle vilja vara introducerade på det svenska Riddarhuset och därmed adliga i Sverige. En annan sån familj är von Sydow, av vilken det finns en mängd grenar i Sverige, med lite oklar släktskap sinsemellan. Istället för att få finnas med i adelskalendern och på Riddarhuset har dessa familjer bildat en egen förening för ointroducerad adel och ger ut en släktkalender över ointroducerad adel med jämna mellanrum. Förmodligen delar von Horn dock ursprung med ett par familjer som är adliga i Sverige, Horn af Rantzien och Horn som har flera adliga grenar.

Läs mer: Dagens Finans,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.