Ägarutredningen – Kempe/Carlgren

Släkten Kempe/Carlgrens inflytande i det svenska näringslivet baseras på dels släkten Kempes privata aktieinnehav, dels stiftelserna J C Kempes och Seth Kempes minne samt Kempe-Carlgrenska Fonden. Såväl år 1963 år som 1985 var släktens innehav koncentrerade till företaget MoDo. Detta blev i sin tur genom successiva förvärv största ägare i Iggesund år 1981.

MoDo sysselsatte år 1985 omkring 7 000 personer och Iggesund närmare 4 000 personer. Efter att hösten 1987 ha förvärvat Ratos innehav i Holmens Bruk lade MoDo våren 1988 ett offentligt bud på resterande aktier i Holmens Bruk och Iggesund. Affärens genomförande medförde att släkten Kempe/Carlgrens ägarintressen i näringslivet expanderade till att omfatta företag med sammanlagt omkring 16 000 anställda.

Ägarutredningen SOU 1988:38

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.