Svenska Industribyggen AB (SIAB)

Ett av de större svenska byggföretagen på miljonprogrammets tid var Svenska Industribyggen AB (SIAB). Ett bolag som hade 4 200 anställda år 1972 och med det var Sveriges fjärde största enskilda byggbolag. Balkenkoncernen med två byggbolag, ABV och Armerad Betong) var dock sammantaget större med totalt 8 200 anställda. Armerad Betong var också enskilt större och därmed Sverige tredje största byggföretag med sina 4 600 anställda. Största byggföretaget var AB Skånska Cementgjuteriet och näst störst BPA.

I likhet med många andra svenska bygg- och fastighetsföretag (bl.a. Riksbyggen och JM) bildades bolaget under andra världskriget, närmare bestämt 1945. Till en början byggde man främst industribyggnader men senare blev det i huvudsak bostäder.

Under miljonprogrammets tid växte SIAB kraftigt för att bli ett av Sveriges stora byggbolag. SIAB var kända för att vara specialister på småhusbyggen och byggde alltså en en hel del av miljonprogrammets radhus och villor. Ägare av SIAB från starten och fram till och med 1970-talet var ett par byggnadsingenjörer. 1972 ägde Håkan Birke med familj hälften av företaget och Sven Dahlberg med familj den andra hälften. Tillväxten skedde bland annat genom uppköp. Ett bolag som tidigt hamnade under SIAB:s hatt var Hermansson Byggnads AB i Bjuv. 1976 hade AB Custos skaffat sig 50% av rösterna i bolaget genom dotterbolaget Fastighets AB Hufvudstaden genom att köpa familjen Dahlbergs andel. Familjen Birke kvarstod som ägare av de resterande aktierna. 1977 hade SIAB 3 900 anställda.

På 1980-talet skaffade sig Lundberg-Gruppen ägarkontrollen i SIAB. 1986 kontrollerade Lundbergs 45,7% av röster och kapital i SIAB. Lundbergföretagen överförde 1994 sin byggverksamhet till SIAB men redan 1992 köpte SIAB NPL Bygg från konkursade Conata-gruppen. 1997 fusionerades SIAB med familjen Ax:son Johnsons byggbolag NCC:

Bolagen hoppas att konkurrenskraften stärks med ett samgående. NCC och Siab menar att de båda företagen kompletterar varandra väl med sina styrkor inom anläggning respektive bostadsbyggande, något som anses ge en bra bas för ökad internationalisering. Erbjudandet innebär att aktieägarna i Siab erhåller fyra aktier i NCC för varje sjutal Siab-aktier. Det motsvarar en budpremie på ungefär 28 procent. Lundbergs, som är huvudägare i Siab, har accepterat budet tillsammans med den näst största ägaren Robur. NCC:s huvudägare Nordstjernan blir huvudägare även i det nya bolaget med 46,4 procent av rösterna och 32,1 procent av kapitalet. Lundbergs blir näst störst med 16,3 procent av rsöterna och Robur tredje störst med 9,8 procent. VD i det nya bolaget blir NCC:s Jan Sjöqvist medan Siabs Lars Wuopio blir vice VD. Styrelseordförande blir NCC:s Bernt Magnusson medan Siabs Fredrik Lundberg blir vice.

Fusionen innebar att det nya sammanslagna bolaget blev det största byggföretaget på den inhemska svenska marknaden och i Norden. Totalt är dock Skanska större. Lundbergs fick en större aktiepost i NCC efter fusionen. Aktieposten såldes 2010.

Andra källor:
Koncentrationsutredningen SOU 1968:7
Olof & Birgitta Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1972
Sveriges 1000 största företag 1973, 1973
Olof Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1976
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1987
SIND 1980:5

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.