Skype – Zennström

Niklas Zennström utbildade sig i teknisk fysik och ekonomi vid Uppsala Universitet och University of Michigan. Därefter fick han arbeta som VD-assistent på Stenbecks Tele2 där han förblev i tre år innan han började på Unisource som produktchef. Unisource ägdes av Telia, nederländska PTT Telecom och Swiss Telecom. Så småningom blev spanska Telefonica och US-amerikanska AT & T också delägare.

1996 flyttade han till Danmark för att arbeta med att bygga upp Tele2:s internettjänster i landet. Samma år anställda han Janus Friis på företaget. Denne saknade helt högre utbildning men hade innan anställningen i Tele2 arbetat på CyberCity en av Danmarks första internetleverantörer.. De två kom snart att bild ett par av samma typ som Martin Lorentzon och Daniel Ek på Skype. Affärsmannen Zennström och den mer excentriske Friis.

Tele 2 var ett av de första telefonbolagen att satsa på internet. Han fick i uppdrag att bygga upp portalen everyday.com som lanserades 1999. Med detta projekt arbetade han ihop med Stefan Öberg som satt i Estland. Den senare rekryterade tre programmerare från dataspelsbolaget Bluemoon, Priit Kasesalu, Ahti Heinla och Jaan Tallinn som snabbt gjorde färdigt en produkt.

År 2000 lämnade Janus Friis och Niklas Zennström Tele2 för att helt arbeta med utveckling av ett eget internetföretag. Utvecklingen och arbetet skedde i Amsterdam där Niklas Zennström bodde. Efter ett tag ledde det till utvecklingen av fildelningsprogrammet Kazaa. De anlitade Priit Kasesalu, Ahti Heinla och Jaan Tallinn för utvecklingen av programvaran. De tre esterna fick också aktier i företaget som hade namnet Consumer Empowerment. Som motor i programmet användes mjukvaran Fasttrack.

Efter att ett domstolsbeslut tvingade fildelningsprogrammet Napster att stänga ner år 2001 vände sig många användare istället till Kazaa och år 2003 var det internets mest nedladdade program. Basen för företaget var Nederländerna. Kazaa kom upp i över en miljard nedladdningar totalt. Ihop med programmet distribuerades också reklamprogrammet Altnet. Företaget stämdes dock av ett antal musikföretag för att de bröt mot upphovsrätten. För att försöka undvika detta hade de dock försökt att knyta kontakt med de stora musikföretagen men misslyckats. Det var något som Spotify några år senare skulle lyckas med.

2001 stämdes Consumer Empowerment i Nederländerna för upphovsrättsintrång. Som en följd av detta såldes Kazaa för en relativt lågt summa till Sharman Networks på ögruppen Vanuatu, till viss del för att undkomma ytterligare skadeståndskrav. Vanuatu fungerar som ett skatteparadis och är användbart för den som vill dölja vem som äger ett företag. Vem som ägde Sharman Networks var mycket oklart, men enligt Niklas Zennström var det Nicola Hemming.

2006 fälldes Brilliant Design Entertainment (BDE), Sharman (Kazaa) och Altnet i Australien för brott mot upphovsrätten. BDE var ett spelföretag som senare skulle bli ägare till både Kazaa och Altnet. Den 27 juli 2006 beslutades det i en övernsekommels på grund av en stämning i USA att Sharman skulle betala 100 miljoner dollar i böter efter en uppgörelse med några av musikindustrins dominerande företag, bland annat Universal Music och Warner Music Kazaa garanterar samtidigt att fildelning av upphovsrättsskyddat material ska upphöra.

Fasttrack ingick inte i det som såldes utan den programvaran behöll Niklas Zennström och Janus Friis. programvaran övertogs av ett företag på Brittiska Jungfruöarna, ett annat skatteparadis, och fick så småningom namnet Joltid. Detta företag fick 20% av Kazaas inkomster eftersom Kazaa använde deras programvara. Inte heller Altnet såldes utan ägdes till 49% av Joltid och 51% av Brilliant Digital Entertainment Inc (BDE) vars huvudägare var Kevin Bermeister. Brilliant Digital Entertainment köpte senare också Kazaa, kanske genom att Sharman Networks köptes. Brilliant Digital Entertainment var ett företag som bl.a. försökte konkurrera med Spotify genom att erbjuda strömmande musik till betalande abonnenter. Men idag verkar bolaget eller Kazaa inte längre existera. Hemsidan är inte uppdaterad på 10 år. 2003 – 2006 var BDE inblandat i en lång rad processer kring rättigheter och patent med fler olika P2P-företag.

Det är faktiskt mycket troligt att Zennström och Friis faktiskt ägde del i BDE då företaget enligt sin hemsida opererade Kazaa såväl som andra program som de två stod bakom såsom Altnet och Rdio.

Parallellt med Joltid skapade Friis och Zennström ytterligare ett företag år 2002, Skyper, senare Skype. Företaget var redan från början registrerat i Luxemburg. Till en början hade de svårt att finansiera företag, men med hjälp av internationella investerare lossnade det. US-amerikanen Tim Draper, som bland annat finansierat Hotmail, US-amerikanska Bessemer Investment, schweiziska Index Ventures och luxemburgska Mangrove Capital Partners samt två svenska vänner till Niklas Zennström investerade. En av vännerna var Mattias Kjöling som tjänat en hel del pengar på aktiehandel. Totalt fick Skype i 180 miljoner kronor i två finansieringsomgångar.

2003 lanserades Skype sin tjänst och programvara för IP-telefoni. Tjänsten utnyttjade  Joltids programvara i likhet med Kazaa. Huvuddelen av företagets utvecklingspersonal fanns i Estland och bolaget hade nytta ev landets låga löner.

I september 2005 köpte amerikanska Ebay upp Skype för minst 19 miljarder kronor. En tiläggsköpeskilling på 3,4 miljarder SEK betalades ut år 2007. Zennström, Friis och företagets cirka 200 anställda som var delägare blev förmögna på försäljningen då hälften av en ursprungliga köpeskillingen och hela tilläggsköpesumman gick till dem. Skype hade vid denna tid laddats ner 50 miljoner gånger men gick fortfarande med förlust. Joltid ingick inte i försäljningen. Zennström kvarstod som VD till 2007.

2007 hanterad Skype 6% av världens internationella telefonsamtal.

Efter förvärvet skrev Ebay så småningom ner Skype i sina räkenskaper, från 2,6 till 1,7 miljarder US-dollar och tillkännagav 2010 en allmän nyemission för att kunna avknoppa Skype som ett separat bolag. Dessförinnan, den 1 september 2009, bekräftade Ebay dock att de sålt 65 procent av Skype för 1,9 miljarder dollar till Silver Lake Partners, Index Ventures, Marc Andreessens investeringsfond, Andreessen Horowitz samt till en kanadensisk pensionsfond. Men affären gick nästan i stöpet då Michelangelo (Mike) Volpi, tidigare VD i Joost, var delägare i Index Ventures. Index Ventures och Ebay stämdes för upphovsrättsintrång med mer. Det hela slutade med en uppgörelse där Zennström och Friis fick 14% av aktierna i Skype. Ebay ägde 30% och de andra investerarna resten. I affären ingick också att Skype övertog Joltids innehål i form av patent, programvara och rättigheter.

2010 hade Skype 660 miljoner registrerade användare med cirka 110 miljoner aktiva varje månad. Samma år lanserade en klient för iPhone och Skype uppskattades står för 25% av samtalstiden för internationella telefonsamtal. I januari 2011 köpte företaget Qik.

10 maj 2011 köpte Microsoft upp Skype för närmare 8,5 miljarder US-dollar, motsvarande 55 miljarder kronor. Janus Friis och Niklas Zennström fick 3,7 miljarder kronor var. Microsofts Skype-division har högkvarter i Luxemburg, men de flesta av programutvecklarna och 44 % av Skype-divisionens sammanlagda mängd anställda var 2011 placerade i Tallinn och Tartu i Estland. Numera är Skype serverbaserat och inte ett P2P-nätverk.

2006 påbörjade Zennström och Friis också utvecklingen av P2P-TV-tjänsten Joost som lanserades 2007. Produkten var i först hand webbaserad och byggde på en distribuerad filhantering (P2P) det först året, men därefter bytte de till en webbaserad flashspelare istället.

Företagets tjänst erbjöd musik, filmer och TV-program från Warner Music, Indianapolis Motor Speedway Productions (Indianapolis 500, IndyCar Series), Endemol, Viacom, MTV Networks, Black Entertainment Television (BET), Fremantle Media, RDF Media, Diversion Media, CBS, CenterStaging och Paramount Pictures. Bland de ursprungliga finansiärerna fanns Sequoia Capital som också investerat i Yahoo, Google and YouTube, Index Ventures, Li Ka-shing och CBS. Företaget var i huvudsak verksamt på USA-marknaden.

Men det dock inget vidare, 2009 såldes de flesta av Joosts tillgångar till Adconion Media Group (ägt av Index Ventures) och 2012 lades verksamheten ner.

Men Zennström och Friis gav inte upp. De återkom snart med en konkurrent till Spotify. Rdio.

Rdio lanserades 2010 genom företaget Rdio Inc med Niklas Zennström och Janus Friis som huvudägare. BDE var sannolikt också delägare. Rdio erbjöd innehåll från de stora musikföretagen Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin och hade många sociala funktioner inklusive integration med Facebook och Twitter. Tjänsten fanns i 60 länder. Konkurrensen med Deezer, MOG, Napster, Rhapsody och Spotify blev dock för svår och 2015 gick bolaget i konkurs. Innehållet i företaget köptes av det US-amerikanska företaget Pandora. År 2013 försökte Rdio också lansera en tjänst för strömmad video, Vdio, men det misslyckades.

Zennström grundade också riskkapitalbolaget Atomico år 2006 tillsammans med Mattias Ljungman.

Atomico har investerat i en lång rad företag genom åren och har idag andelar i en mängd olika företag. Gemensamt är att det handlar om företag med verksamhet på nätet och att Atomico alltid tycks vara en minoritetsinvesterare. Bland företag Atomico investerat i märks Klarna, Fon, Last.Fm (avyttrat), MessageBird, Rovio (avyttrat), Rdio, Seesmic (nedlagt), Skype (såld), Technorati (sålt), Truecaller, Viagogo och Xobni (sålt).

Janus Friis och Ahti Heinla grundade robotföretaget Starship Technologies år 2014 med huvudkontor i London och utveckling i Estland.

Andra källor:

  • Wikipedia
  • Birgitta Forsberg, Svenska miljardärer, pocketupplagan 2014

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Skype – Zennström”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.